O fetiţă de aproape şase ani, născută în Canada din părinţi români, care a avut două expoziţii personale de desene la Toronto, a fost prezentă, marţi, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, la lansarea unui album de artă cu lucrări ale sale, conţinând explicaţii scrise de unchiul său

 

Sophia Leopold Mureşan, în vârstă de aproape şase ani, născută în Canada, din părinţi români, a avut deja două expoziţii personale de desene la Toronto şi se pregăteşte de cea de-a treia, programată pentru luna septembrie, unde va expune 25 de lucrări noi.

Fetiţa a participat, marţi, alături de mama sa şi de unchiul său, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, la lansarea unui album de artă cu lucrări ale sale, intitulat „Să ne jucăm că facem artă”, cu explicaţii scrise de unchiul său, Vianu Mureşan.

Mama fetiţei, Mirela Leopold Mureşan, profesoară în Toronto, spune că fetiţa are zile când desenează, „în care spune că nici nu vrea să mănânce pentru a nu-şi pierde ideea şi vrea să îşi termine desenul”.

„În toamna anului 2011 am avut intuiţia să îi imprimăm mai multe desene ca să le coloreze, în Canada fiind iernile lungi. Fratele meu s-a ocupat de ea, a observat că desenează şi s-a dezvoltat în şase luni foarte mult în privinţa ideilor pe care le punea pe hârtie. De la simple cercuri pe care le făcea la început sau portrete în formă de şerpi a început să le facă tot mai complexe”, a spus mama fetiţei.

Potrivit acesteia, într-o zi, în patru – cinci reprize, Sophia pictează şi cinci ore.

„Face întâi schiţe în creion, la început am luat totul ca pe un joc, iar apoi colorează cu carioci pentru artişti profesionişti, pe hârtie fără acid, pentru că astfel nu se decolorează culorile în timp”, a subliniat Mirela Leopold Mureşan.

Sophia a avut prima expoziţie în 2012, la Toronto, la vârsta de trei ani şi opt luni, iar în septembrie 2013 a avut-o pe cea de-a doua, la Eskimo Art Gallery, şi se pregăteşte de cea de-a treia expoziţie, peste o lună, în care micuţa va expune 25 de lucrări noi, dar şi lucrări mai vechi.

„De regulă, ea decide câte lucrări vrea să expună. Încă nu a decis. Probabil că va expune lucrările noi, care sunt 25 de tablouri. Sophia ne spune inclusiv dacă nu îi place cum arată o lucrare pe peretele galeriei. A început cu lucrări format A4, după aceea a trecut la hârtii din ce în ce mai mari, în format mai mare decât A3”, a mai spus Mirela Leopold Mureşan.

Potrivit acesteia, Sophia a început acum să lucreze numai din culori, iar la ultimul tablou, „Party-ul cu ochii care te pândesc”, inspirat din faptul că e pândită de ochii tuturor, „când a început să îl coloreze deja nu mai avea nevoie de fiecare liniuţă pentru fiecare altă culoare, ci a început cu culori diferite”.

„Ca părinte este fascinant să ai un astfel de copil şi să-l descoperi. Noi suntem profesori şi, având experienţa cu copiii, încercăm să vedem ce face ea diferit, pentru a observa evoluţia ei”, a menţionat mama Sophiei.

Sophia are în jur de 100 de tablouri şi peste 200 de desene şi schiţe şi spune că îi place cel mai mult să deseneze „fluturi, fetiţe şi inimioare”.

„Desenez între zece minute şi cinci ore pe zi. Culorile mele preferate sunt albastru, verde, galben, portocaliu, folosesc şi negru şi alb, dar nu prea mult. Toate lucrările mele îmi plac foarte mult”, a spus fetiţa.

Sophia are şi pictori preferaţi, de la care se inspiră în lucrările sale.

„De la Vassily Kandinsky îmi plac desenele şi figurile geometrice, la Joan Miro îmi plac chestiile bizare, iar de la Paul Klee am învăţat să fac spirale”, a recunoscut copila.

Întrebată de unde îi vin ideile şi inspiraţia, micuţa Sophia a răspuns că „de la Dumnezeu”.

Printre tablouri se numără „Insula triunghiulară”, „Dragonul cu bască”, „Strada cu cheie”, „Mozaicuri misterioase”, „Sf. Petru si casa fermecată”, prezentate în expoziţiile din anii 2012 şi 2013.

Fetiţa s-a născut în decembrie 2008 la Toronto, în Canada, iar din toamna anului trecut a fost înscrisă în programul preşcolar al unei şcoli catolice cu predare în limba franceză.

Pictorul clujean Radu Pulbere, fost profesor universitar la Universitatea de Arte şi Design (UAD) Cluj-Napoca, susţine că micuţa artistă are certe calităţi în domeniul artelor vizuale.

„Lucrările Sophiei nu sunt lucrări obişnuite şi vorbesc despre dimensiunea unei persoane care are aptitudini pentru arta vizuală. Este o persoană care, şi în zona aceasta a copilăriei, dovedeşte calităţi deosebite, cum ar fi perseverenţa, faptul că reuşeşte să îşi încheie lucrările, faptul că are o continuitate în tot ceea ce face. Îi doresc succes”, a spus pictorul.

Vasile Magradean, Sursa: Mediafax