În ultimele zile, zeci de județe din țară s-au confruntat cu situații de urgență datorate inundațiilor produse în urma ploilor devastatoare. Cea mai grav afectată a fost zona din sud-vestul ţării, unde, potrivit ultimului bilanţ anunţat de autorităţi, trei oameni au murit în urma revărsării apelor, iar alte peste o mie au fost evacuate. De asemenea, au fost inundate peste 17.000 de hectare de teren. Şapte porţiuni de drumuri naţionale au fost afectate, iar 9 poduri sunt distruse.

Patriarhia Română, alături de familiile sinistrate din Oltenia

La aceste situații, Patriarhia Română nu a rămas indiferentă. Alături de Televiziunea Română, Patriarhia a inițiat campania umanitară „Solidari cu familiile sinistrate din Oltenia”, cu scopul ajutorării celor afectați de revărsarea apelor. Ierarhii și preoții din cuprinsul Patriarhiei au fost îndemnați ca în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului să unească rugăciunea cu fapta bună și să organizeze colecte la centrele eparhiale, protoierii, parohii și mănăstiri.

Arhiepiscopia Clujului, solidară cu oamenii afectați de inundații

S-a alăturat acestui apel umanitar și Arhiepiscopia Clujului care i-a îndemnat pe preoții din întreaga Arhiepiscopie să organizeze în parohii colecte în bani sau produse alimentare pentru sprijinirea celor afectați de inundațiile din sudul țării.
În declarația transmisă de ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, celor nouă protopopiate din cuprinsul eparhiei, Înaltpreasfinția Sa a transmis îndemnul la milostenie, față de semenii greu încercați: „De data aceasta, de abia mai îndrăznim, dar o facem la solicitarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, rugându-vă ca, în Postul Maicii Domnului, să-i ajutăm pe foarte greu încercații frații noștri din sudul țării. Ajutoarele vor consta în alimente neperisabile, pături, iar acolo unde lucrul acesta nu va fi posibil, cu bani. Noi, din darul lui Dumnezeu, mai avem un acoperiș deasupra capului, iar în Eparhia noastră și recoltele pământului vor fi bogate. Sfântul Pavel ne spune: facerea de bine și ajutorarea să nu le dați uitării; căci astfel de jertfe sunt bineplăcute lui Dumnezeu (Evrei 13,16)”.

Produsele colectate vor fi distribuite Centrelor eparhiale din Craiova, Râmnicu Vâlcea și Slatina, de unde vor fi trimise în localitățile afectate de inundații.

Apel lansat de Crucea Roșie

Acțiunilor umanitare s-a alăturat și Crucea Roşie, care în parteneriat cu Televiziunea Română, a lansat un apel umanitar de urgenţă pentru a veni în sprijinul celor afectaţi de inundaţii. Astfel, cei care doresc să facă donaţii, o pot face online, pe site-ul organizaţiei, dar şi prin SMS, la numărul 8829. Persoanele care vor să contribuie cu alimente greu perisabile pot face donaţii prin intermediul Băncii de Alimente a Crucii Roşii, în reţelele marilor magazine. Detalii pot fi găsite pe www.crucearosie.ro.

Alexandra Andereș, Sursa: Radio Renasterea