Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane au reactionat, luni, dupa ce religia a fost o tema intens dezbatuta pe scena politica a ultimelor zile. BOR transmite, intr-un comunicat de presa, ca dezaproba „confruntarea politica motivata religios” si ramane „neutra din punct de vedere politic in conformitate cu hotararile Sfantului Sinod fundamentate pe canoanele Ortodoxiei universale”.

„Biserica Ortodoxa Romana coopereaza cu autoritatile de stat centrale si locale pentru implinirea binelui comun in societate si are relatii civilizate cu toate partidele politice, dar ramane neutra din punct de vedere politic in conformitate cu hotararile Sfantului Sinod fundamentate pe canoanele Ortodoxiei universale. Indiferent de doctrina politica, originea etnica, credinta sau convingerile religioase ale candidatilor in alegeri, clerului ortodox roman ii este interzis sa desfasoare activitati cu caracter partinic in comunitatile de credinciosi pe care le pastoreste. Orice activitate partinica a clerului ortodox este contrara hotararilor Sfantului Sinod si dezaprobata de credinciosi”, transmite sursa citata.

Patriarhia Romana face un apel catre reprezentantii clasei politice din Romania, carora le cere ca in dezbaterile electorale privind alegerile prezidentiale din toamna acestui an „sa evite confruntarile politice motivate religios, deoarece, potrivit legilor Romaniei, cultele religioase sunt factori ai pacii sociale (Legea 489/ 2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru invrajbirea populatiei”.