Cunoscuta organizatie evreiasca Centrul Simon Wiesenthal i-a cerut ministrului de Interne al Frantei schimbarea denumirii unui satuc aflat la sud de Paris numit „Moarte evreilor”.

Directorul pentru afaceri internationale al Centrului Simon Wiesenthal, Shimon Samuels, i-a scris ministrului Bernard Cazeneuve, aratand ca e socat sa descopere existenta unui sat in Franta care e numit oficial „Moarte evreilor”, scrie The Guardian.

„Este extrem de socant ca aceasta denumire a scapat atentiei tuturor in cei 70 de ani care au trecut de cand Franta a fost eliberata de sub regimul nazist si de regimul pronazist de la Vichy”, a scris Samuels.

Viceprimarul comunei Courtemaux, sub a carui jurisdictie se afla catunul La Mort aux Juifs, aflat la 100 de kilometri sud de Paris, s-a impotrivit cererii.

Un oras spaniol voteaza daca sa-si schimbe numele care inseamna „Omorati evreii”

„E ridicol. Acest nume a existat dintotdeauna. Nimeni nu are nimic cu evreii, desigur. Nu ma surprinde ca se face iarasi valva”, a declarat Marie-Elizabeth Secretand. Schimbarea numelui ar putea fi obtinuta numai dupa o decizie a consiliului municipal, ceea ce Secretand a spus ca e destul de improbabil sa se intample.

„De ce sa schimbi un nume care exista din Evul Mediu sau chiar anterior? Ar trebui sa respectam aceste nume. Intr-o alta intalnire a consiliului municipal, acum mai bine de 20 de ani, s-a refuzat deja schimbarea denumirii catunului, care consta dintr-o ferma si doua case”, a adaugat Secretand.

In luna mai, locuitorii unui sat din Spania numit Castrillo Matajudios (Castrillo Omoara Evrei) au votat in favoarea deciziei de schimbare a denumirii, iar un referendum local a decis adoptarea denumirii mai putin ofensatoare Castrillo Mota de Judios (Castrillo Dealul evreilor).

Sursa: Ziare.com