Situație tensionată în Kiev, după ce autoritățile au încercat să curățe carosabilul de pe Maidan. Rebelii au început să protesteze, au ars anvelope, au început să ridice baricade și să se pregătească „cocktail-uri Molotov”, notează UNIMEDIA.

Corturile din piaţa centrală din Kiev au luat foc într-un mod inexplicabil, moment în care au început ciocnirile. “Poliţia desfăşura activităţi de menţinere a ordinii, dar apoi a luat foc tabăra, iar pompierii se luptă acum cu flăcările”, arată serviciul de presă al poliţiei. Surse din cadrul organelor de ordine, citate de Russia Today, arată că protestatarii sunt cei care au dat foc corturilor, pentru a împeidica poliţia să-şi facă treaba. Există şi informaţii că în tabăra din Maidan au fost descoperite arme şi substanţe inflamabile.

Forțele de ordine au reținut mai multe persoane înarmate, care apărau baricadele din Maidan. Potrivit RBC, primarul Kievului, Vitali Kliciko, nu a ordonat să fie „curățat” Maidanul. Decizia ar fi venit din partea subdiviziunilor din administrația locală.

tația de metrou „Maidan Nezalezhnosti” a fost închisă. Batalionul „Kiev-1″ a Gărzii Naționale a Ucrainei s-a retras din Piața Independenței din Kiev. Protestatarii împiedică pompierii să sting flăcările care au izbucnit în urma incendiilor, scrie podrobnosti.ua.

Poliţiştii au reţinut deja mai multe persoane înarmate care apărau baricadele pe Maidan, notează unian.net. Toate restaurantele si cafenelele din apropiere au fost închise. Scările blocurilor de pe străzile alăturate au fost blocate de poliție.

Mulţi dintre protestatarii care au contribuit la răsturnarea regimului Ianukovici şi-au luat corturile şi s-au întors acasă după alegerea preşedintelui Petro Poroşenko. Însă mulţi dintre protestatarii de pe Maidan au rămas în continuare în piaţă, unde au construit monumente şi troiţe dedicate celor circa 100 de victime împuşcate de lunetişti. În piaţă se află circa o mie de persoane. Protestatarii au mai ocupat şi 19 cladiri, în timpul protestelor din primăvară, iar circa 500 de activişti locuiesc încă în aceste clădiri administrative şi hoteluri, potrivit Parchetului General.

Acum, noua administraţie a Kievului, condusă de primarul Vitali Kliciko, fost lider al opoziţiei, au arătat clar că ar dori să readucă oraşul la o viaţă normala, cu un trafic care să se desfăşoare normal în zona centrală, mai cu seama că în octombrie urmează să aibă loc alegeri parlamentare.

Însă operaţiunea de eliberare a pieţei nu a decurs cum a sperat primarul. “Văd cum se întorc evenimentele din iarnă: cauciucuri arse, poliţişti şi oameni cu bâte”, spune Vitali Liah, 37 de ani. “Nu este bine – în special pentru că cei mai buni dintre oameni au plecat să lupte cu separatiştii din est. Ţările civilizate nu se comportă aşa”, mai spune tânărul din Kiev.

“Este dreptul lor să facă asta (să elibereze piaţa). Am fost aici de la începutul Maidanului şi cred că acum este bine să se strângă corturile. Aici nu au mai rămas oameni normali”, spune, pe de altă parte, Iuri Kovalciuk, un om de afaceri în vârstă de 43 de ani.

 

Sursa: Cotidianul