Toţi producătorii români afectaţi de restricţiile impuse de Rusia vor fi eligibili pentru a beneficia de sprijin, chiar dacă nu fac parte din asociaţii, a declarat, pentru MEDIAFAX, comisarul Dacian Cioloş, subliniind necesitatea orientării spre alte pieţe, dar şi normalizarea relaţiilor cu Rusia.

În contextul măsurilor de sprijinire a producătorilor europeni anunţate luni de CE, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a declarat, pentru MEDIAFAX, că ajutorul de 125 de milioane de euro va fi acordat producătorilor în funcţie de nevoi, în funcţie de cantităţile de legume şi fructe retrase de pe piaţă. Comisarul european a precizat că toţi producătorii afectaţi de decizia Moscovei sunt eligibili pentru a primi ajutor, chiar dacă nu fac parte din organizaţii de profil, un aspect important pentru România, unde gradul de organizare al producătorilor este limitat.

Totodată, Dacian Cioloş a subliniat că, din datele aflate la dispoziţia CE, România va fi afectată, în mod direct, mai puţin decât alte state europene de embargoul rus, dar a recunoscut că pot apărea şi efecte indirecte ca urmare a faptului că în România ar putea ajunge un număr mai mare de produse europene care în mod normal erau exportate pe piaţa rusă.

Comisarul european pentru Agricultură a evidenţiat faptul că măsurile de sprijin se vor aplica atât timp cât va fi nevoie de ele.