Statele Unite furnizează armament Israelului şi nu depun suficiente eforturi pentru oprirea conflictului din Fâşia Gaza, acuză Navi Pillay, Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului.

„Statele Unite nu doar că oferă Israelului artilerie grea, dar au oferit şi un miliard de dolari pentru a ajuta Israelul să aibă un sistem antirachetă. Un sistem de protecţie pe care civilii din Fâşia Gaza nu pot conta”, a adăugat Pillay.

Navi Pillay a acuzat Israelul că sfidează în mod deliberat dreptul internaţional în ofensiva împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas. În ultima conferinţă de presă susţinută la Geneva înainte de finalul mandatului de şase ani, Navi Pillay a condamnat atacurile desfăşurate de armata israeliană în Fâşia Gaza împotriva unor locuinţe, şcoli, spitale şi centre ONU. „Niciunul nu pare a fi un act accidental. Par să fie acte de sfidare deliberate la adresa obligaţiilor care decurg din dreptul internaţional”, pe care Israelul trebuie să le respecte, a afirmat Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului.