Combatanţi sârbi luptă, în estul Ucrainei, de partea separatiştilor pro-ruşi. Potrivit guvernului de la Belgrad, aceştia nu sunt singurii implicaţi în conflictul din Ucraina, scrie Deutsche Welle.

Presa a vorbit în repetate rânduri de mercenari ruşi, ceceni şi cazaci, care îi sprijină, în estul Ucrainei, pe separatiştii pro-ruşi. Agenţia de presă rusească RIA Novosti relatează şi despre doi benevoli „antifascişti” din Spania şi altul din Cehia, care ar lupta de partea rebelilor.

Vicepreşedintele Mişcării cetnicilor sârbi, Zoran Andrejić, a declarat pentru DW că unităţile lor numără 48 de combatanţi. El a vorbit şi de un rus şi un bulgar care luptă pentru aceeaşi cauză. În ceea ce-l priveşte, Andrejić a rămas în Serbia, dar „comandantul Živković” luptă în prima linie a frontului. Cetnicii nu au primit deloc bani şi nici n-au solicitat aşa ceva, a adăugat el.

Premierul sârb, Aleksandar Vučić, afirmă contrariul. La o conferinţă de presă suţinută la Belgrad, acesta s-a arătat convins că „99 la sută dintre cetnici sunt mercenari”. Cu toate acestea, potrivit informaţiilor pe care le deţine, doar puţini cetăţeni sârbi sunt implicaţi în confruntările din estul Ucrainei – câţiva zeci la număr de partea separatiştilor şi tot cam atâţia de partea armatei ucrainene – a mai spus Vučić. Premierul a lansat un apel cât se poate de limpede şi unora şi celorlalţi „să se întoarcă acasă şi să se ocupe mai bine de familiile lor decât să lupte pentru o parte terţă, indiferent câţi bani ar primi – 2100 sau 6500 de dolari, în funcţie de tabăra beligerantă pe care o susţin”. De unde are aceste informaţii, şeful guvernului de la Belgrad n-a menţionat.

NapocaNews