Statul român alocă de 30 de ori mai mulţi mulţi bani pentru circa două milioane de minoritari din România, decât românilor care trăiesc în afara graniţelor, al căror număr ajunge la 10 milioane, susţine preşedintele Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni (FNRP), Eugen Popescu.

„În mare, cifra aproximativă pentru minorităţile din România este de peste 30 de milioane de euro, să ne înţelegem, pentru aproximativ două milioane de minoritari în România. Cifra pentru cei 10 milioane de români din afara frontierelor României, cifra alocată prin Departamentul pentru Românii de Pretutindenii, este de un milion de euro. Situaţia este foarte gravă şi arată dezinteresul profund al autorităţilor române vizavi de minorităţile româneşti din afara frontierelor”, a declarat, miercuri, la Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), Eugen Popescu, preşedintele executiv al Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni (FNRP).

Dezechilibre grave

Potrivit datelor furnizate de acesta, în 2014, Serbia nu a acordat fonduri pentru cei 330.000 de români care trăiesc acolo. Sprijinul financiar pe care îl alocă România acestora este sub 50.000 de euro, în vreme ce suma alocată în acest an minorităţii sârbe din ţara noastră, care numără 30.000 de persoane, este de peste un milion de euro, pentru bugetarea mass-media, învăţământului preuniversitar şi universitar în limba maternă, bisericilor şi acţiunilor culturale în limba sârbă. De asemenea, minoritatea sârbă din România are un reprezentant în Parlamentul României.

Românii nu există în Bulgaria

Conform lui Popescu, în Bulgaria, ţară membră a Uniunii Europene, trăiesc 160.000 de români, pentru care statul bulgar nu acordă fonduri deloc, pentru că nu îi recunoaşte ca minoritate naţională. În schimb, în România, minoritatea bulgară, formată din 10.000 de persoane, este reprezentată în Parlament, beneficiază de grădiniţe şi de liceu cu predare în limba maternă, biserică, mijloace mass-media, activităţi culturale în limba bulgară şi de un buget de aproape 400.000 de euro.

Bătaie de joc

Statul român finanţează cei 60.000 de ucraineni din România cu circa două milioane de euro, iar pentru o jumătate de milion de români din Ucraina, care în prezent se află într-o situaţie disperată ca urmare a conflictului de la frontierea ruso-ucraineană, statul român a alocat în acest an sub 20.000 de euro. „Cea mai privilegiată minoritate din România este cea maghiară, formată din peste 1,2 milioane de persoane”, susţine Popescu.