România îndeplineşte în prezent toate criteriile de aderare la zona Euro, impuse prin Tratatul de la Maastricht. Prezent la Cluj, la o dezbatere organizată de Universitatea Babeş-Bolyai, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că în următorii ani, ţara noastră trebuie să demonstreze că îndeplinirea acestor criterii nu se bazează pe o situaţie de conjunctură, ci are la bază reforme structurale consolidate.

Mugur Isărescu a adăugat că România este singurul stat din Europa Centrală, care şi-a impus un termen pentru aderarea la zona Euro, anul 2019.

Alte ţări precum, Cehia, Polonia, Ungaria şi Bulgaria nu au stabilit un astfel de calendar preferând să declare că vor adera atunci când sunt pregătite.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a adăugat că România trebuie să adere la zona Euro doar când este pregătită şi din punct de vedere al dezvoltării economice. El spune că în caz contrar am putea repeta experienţa unor ţări precum Grecia, Spania sau Portugalia, care au resimţit cel mai tare criza economică tocmai pentru că nu erau pe deplin pregătite pentru aderarea la zona Euro.

Mihai Miclăuş, Sursa: Radio Cluj