Mai multe surse din comunitatea serviciilor de informatii au confirmat pentru publicatia germana Der Spiegel ca Israelul a interceptat apelurile telefonice ale Secretarului de Stat al SUA John Kerry, in timpul negocierilor de pace cu reprezentantii Palestinei.

Astfel, Kerry ar fi folosit linii sigure, cu transmisii codificate, dar si telefoane normale, iar discutiile necriptate de la aceste telefoane ar fi fost interceptate prin satelit de Israel, arata Jerusalem Post citand Der Spiegel.

Guvernul din Ierusalim ar fi folosit informatiile scoase din discutiile lui Kerry in cursul negocierilor cu palestinienii. Atat Departamentul de Sta al SUA cat si Israelul au refuzat sa comenteze cererile Der Spiegel privind confirmarea sau neconfirmarea interceptarilor.

Negocierile de pace conduse de SUA au esuat la sfarsitul lui aprilie.

Un articol din revista Newsweek din luna mai arata ca operatiunile de spionaj ale Israelului in SUA sunt de mari proportii si evidente, mergand pana la supravegherea unor oficali de rang inalt ai Casei Albe.

Conducerea Israelului a raspuns violent la aceste acuzatii. Ministrul care se ocupa de serviciile secrete in guvernul Netaniahu, Yuval Steinitz, i-a acuzat „pe acei care incearca sa strice cu rautate si intentie relatiile dintre Israel si Statele Unite”. Steinitz a sustinut si ca „fara niciun echivoc”, articolul din Newsweek „nu are nicio baza”.