În duminica a 11-a după Rusalii, 24 august 2014, Mitropolitul Clujului a oficiat Sfânta Liturghie și a sfințit un monument închinat eroilor, în filia Valea Ungurașului a parohiei Ceaba din protopopiatul Gherla. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în sobor de preoți și diaconi pe un podium special amenajat în curtea bisericii parohiale cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți de ÎPS Părinte Andrei, ierarhul le-a vorbit despre raportul pe care în general, îl au oamenii față de Dumnezeu și față de semenii lor, cu prilejul pildei „datornicului nemilostiv” citită astăzi în biserici și mănăstiri: „Dacă suntem foarte sinceri vom vedea că modul nostru de a ne comporta față de Dumnezeu este departe de a fi cel corect. La toate darurile pe care Dumnezeu le revarsă peste noi, de multe ori suntem nemulțumitori. Nu avem o reciprocitate comportamentală. În ce îi privește pe semenii noștri, lucrurile stau mult mai rău. Evanghelia de astăzi dă glas la ceea ce se întâmplă de foarte multe ori”.

Slujba s-a încheiat cu sfințirea unui monument ridicat în cinstea erorilor din sat care au luptat în cele două Războaie Mondiale. Potrivit părintelui paroh Mihai Koblișka, biserica din filia Valea Ungurașului ocrotită de „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil” datează din anul 1914.

Alexandra Andereș, Sursa: Radio Renasterea