Problematica acordării autonomiei nu încalcă Tratatul de bază româno-ungar, în contextul în care documentul stipulează că situaţia minorităţilor etnice este o chestiune bilaterală, afirmă Anna Nagy, purtătorul de cuvânt al Ministerului ungar de Externe.
Anna Nagy a făcut aceste declaraţii ca reacţie la afirmaţiile făcute de ministrul român de Externe, Titus Corlăţean.
„Ungaria a arătat foarte clar că situaţia minorităţii maghiare din România nu reprezintă o afacere internă a României, iar fostul ministru de Externe Janos Martonyi a reiterat acest lucru cu ocazia vizitei la Bucureşti efectuate în martie anul trecut”, a subliniat Anna Nagy.
„În privinţa autonomiei, Guvernul României riscă să declanşeze dispute cu propriii cetăţeni mai degrabă decât cu Ungaria, dat fiind că este vorba de un efort făcut în principal de cetăţeni români de etnie maghiară”, a adăugat oficialul ungar.
2 Responses to “MAE ungar: Problematica autonomiei nu încalcă Tratatul de bază româno-ungar”
cand un animal puternic este ranit,atunci sar toate hienele si sacalii sa-l manance.asa-i si cu Romania,ranita grav in ultimi 24 de ani.sacalii si hienele ,atat din interior cat si din exterior au prins momentul prielnic,romanii au fost obligati sa ia calea pribegiei,atacurile si lurea in ras a celor ce simt cat de cat romaneste,distrugerea industriei de aparare,distrugerea armatei,promovarea in functii de decizie a unor elemente cu activitate fatisa anti romaneasca,agenti recunoscuti ai unor servicii straine.din aceste motive nu se doreste luarea unor pozitii ferme fata de atacurile concertate asupra statului.totusi,un pic de respect fata de autoritatile ungurest si un dezgust enorm fata de cele din romania-nu romanesti
„Poziția pe care ministrul român de externe a exprimat-o ieri este cât se poate de clară și nu este cazul să o explicăm suplimentar: tratatul politic bilateral de bună vecinatate din 1996, conform art 15 și anexei la tratat, nu dă dreptul Ungariei să ceara României să adopte măsuri care să implice autonomia teritorială pe criteriu etnic sau drepturi colective pentru minorități, iar Ungaria a acceptat acest lucru prin textul tratatului. Acesta este singurul aspect cu privire la care se poate spune că autonomia este o chestiune bilaterală. Prin urmare, sugerăm ca partea ungară să citească Tratatul cu atenție și să respecte prevederile sale. În ce privește relația României cu cetățenii săi, aceasta nu privește niciun alt stat, inclusiv Ungaria.
Pe de altă parte, luăm notă de faptul că MAE ungar susține, prin purtătorul său de cuvânt, că”iniţiativele Ungariei nu vizează obţinerea autonomiei teritoriale”, ceea ce reprezintă un progres față de discursul recent din România al premierului Orban, care spunea că „Dacă maghiarii din Transilvania ar ajunge în situaţia în care să nu primească de la statul român resursele care li se cuvin, atunci pot conta pe susţinerea Ungariei (…). De multe ori, în Occident, disputa pe tema autonomiei este şi o problemă financiară”.
http://www.mae.ro/node/28134