Se apropie finalizarea proiectului de reabilitare a Parcului Sportiv Studenţesc „Iuliu Haţieganu”, o bijuterie realizată de marele medic clujean interbelic. În ciuda protestelor exagerate ale unor ecologişti de profesie, care doreau păstrarea crengilor uscate şi a copacilor bătrâni, parcul începe să arate ca unul de nivel european, cu alei moderne şi terenuri de sport la standarde olimpice. Totuşi lipseşte din acest proiect de şapte milioane de euro un lucru extrem de important pentru cel care a înfiinţat parcul studenţesc în perioada interbelică, Iuliu Haţieganu: restaurarea celebrei biserici de lemn ortodoxe din partea de nord-vest a acestiu spaţiu verde. Parcul Sportiv Studenţesc „Iuliu Haţieganu” a fost ridicat de cunoscutul medic clujean în cinstea fiului său, care a murit la 10 ani. Iuliu Marius Haţieganu, fiul cunoscutului doctor Iuliu Haţieganu, a murit în 1928, la vârsta de 10 ani, fără ca vreun tratament să-l poată salva. Construcţia a început în 1931, la vest de Parcul Central, pe malul Someşului, pe o suprafaţă de aproape 30 de hectare. Primăria i-a donat un teren, lângă Someş, iar medicul Iuliu Haţieganu împreună cu studenţii a amenajat parcul, a plantat arbori care sunt unici în Europa.

În memoria fiului său, doctorul Haţieganu a pus o cruce în parc şi a ridicat o biserică de lemn ortodoxă în stil maramureşan, unde se oficiau slujbe religioase. Medicul era încântat de modul în care s-a materializat ideea sa. Îi mărturisea prietenului Florea Marin că: „Am reuşit să construiesc cel mai frumos şi mai armonios parc sportiv din sud-estul Europei”. Parcul a obţinut bronzul la Jocurile Olimpice din 1936, în cadrul unei expoziţii de arhitectură, fiind apreciat şi de cancelarul Adolf Hitler, cel care a deschis ceremonia oficială şi „Expoziţia de arhitectură sportivă”.

BisericaHatieganu123

În anii 90, Preotul Ciprian Negreanu la cererea Înalt Prea Sfinţitului Bartolomeu Anania a ridicat o biserică de lemn pentru studenţi, aşa cum a făcut-o în perioada interbelică Iuliu Haţieganu, dar în campusul studenţesc Haşdeu. Bisericuţa de lemn din Parcul „Victor Babeş” a ars la ordin într-o noapte din 1982. Eram copil şi se vorbea în epocă că sabotori instigaţi de activiştii comunişti unguri de la Judeţeana de Partid Cluj au pus foc la bisericuţa ortodoxă a lui Iuliu Haţieganu din parc, într-un moment când relaţiile interetnice se deteriorau în oraş şi, mai ales, între Budapesta şi Bucureşti. Ştiu că atunci am văzut biserica arsă, împreună cu prietenii din cartierul muncitoresc Mănăştur şi ne-a părut rău că nu mai putem face inscursiuni în clopotniţa cu porumbei a acesteia. Restaurarea Bisericii ortodoxe de lemn din Parcul Sportiv Studenţesc „Iuliu Haţieganu” este o datorie de onoare, care trebuie îndeplintă de conducerea UBB, ca o moştenire istorică a marelui medic interbelic. Aproape degeaba s-au băgat şapte milioane de euro într-un proiect, fără restaurarea bisericii de lemn. E ca un proiect fără suflet. Aştept ziua aceea cu bucurie, când voi putea să particip şi să mă rog cu studenţii clujeni la Liturghia oficiată în noua biserică de lemn din Parcul Sportiv Studenţesc „Iuliu Haţieganu”, ca o împlinire testamentară a unui mare medic român.

Ionuţ Ţene