Preşedintele american, Barack Obama, a primit o urare neobişnuită, luni, la aniversarea a 53 de ani din partea unor persoane care au amplasat pe faţada unei clădiri din Moscova un banner în care liderul de la Casa Albă este comparat cu cele „Trei maimuţe înţelepte”.

„Nu văd … Nu aud … Nu spun adevărul nimănui”, se poate citi pe bannerul care îl înfăţişează pe liderul american în ipostaze exagerate, inclusiv cu urechi supradimensionate şi bărbia ascuţită. El apare acoperindu-şi ochii, urechile şi gura, relatează Moscow Times, în ediţia electronică. În cele trei imagini, Obama este comparat cu cele „Trei maimuţe înţelepte”: Mizaru, care îşi acoperă ochii, Kikazaru, care îşi acoperă urechile şi Iwazaru, care îşi acoperă gura.

Bannerul, o aparentă ilustrare a unui cunoscut proverb japonez („nu văd niciun rău, nu aud nimic rău, nu vorbesc de rău”), are ca scop să atragă atenţia asupra a ceea ce studenţii văd ca fiind modul ipocrit al administraţiei americane de a gestiona situaţia din Ucraina, potrivit postului public de televiziune Russia Today.

Substanţa mesajului este clar o critică la adresa preşedintelui. Dar aluzia la maimuţe este rasistă şi nu este prima dată când se întâmplă acest lucru în Rusia, referitor la Obama, susţine Washington Post. Anul trecut, fosta sportivă Irina Rodnina, care a intrat în politică, a postat pe Twitter o imagine cu Obama şi o banană.

Fotografiile cu bannerul şi o scurtă înregistrare video au circulat masiv, luni, pe Twitter.Afişe similare au fost îndepărtate din Perm luna trecută. Acestea îl asemănau pe Obama cu diverse animale, inclusiv o oaie şi o maimuţă, cerându-i liderului de la Casa Albă să „iasă afară din Ucraina”.

În urma acestui incident, ambasada Statelor Unite la Moscova a scris pe Twitter că fotografia cu bannerul este un fals, dar mesajul a fost şters rapid. Postul de televiziune Russia Today a publicat un scurt filmuleţ cu trei persoane care amplasează bannerul pe clădire. Totodată, potrivit Washington Post, clădirea nu s-ar afla în apropierea ambasadei americane din Moscova, ci a secţiei consulare.Materialul video a fost șters de proprietar

NapocaNews