Reprezentantul presedintelui Vladimir Putin in Crimeea, Oleg Belaventev, a declarat la o intalnire cu tineri rusi in cadrul unui forum ca Transnistria va intra pana la urma in componenta Rusiei.

Prezent la forumul „Taurida” din Crimeea, la care au participat tineri din mai multe state, Oleg Belaventev a fost intrebat ce se va intampla cu Transnistria, scrie national.md.

„Daca ar depinde de mine, v-as alipi chiar acum. Impartasim pozitia voastra, o intelegem si suntem siguri ca intr-un final veti fi in Rusia”, a spus oficialul rus. Forumul „Taurida” aduna organizatii proruse de tineret din tarile fostului bloc sovietic.

Transnistria este reprezentata de miscarea Zvezda (Steaua), o organizatie paramilitara ruseasca ce colaboreaza cu autoritatile separatiste de la Tiraspol.

Rusia sprijina din anii ’90 miscarea secesionista din Transnistria. In contextul anexarii peninsulei Crimeea la inceputul lui 2014, Moscova a sprijinit o miscare separatista in tot sud-estul Ucrainei, existand informatii ca urmarea anexarea acestui teritoriu, pana la granita cu Moldova, astfel incat sa poata fi creat un culoar spre Transnistria.

Autoritatile transnistrene, pe fondul conflictului din estul Ucrainei, au facut vizite la Kremlin si au primit vizite ale unor oficiali rusi, cerand uneori deschis alipirea la Rusia.