150 de pacienţi din judeţul Cluj, infectaţi cu virusul HIV, au fost nevoiţi să îşi reducă sau chiar să îşi suspende tratamentul, încă de la începutul lunii august.

Motivul acestei situaţii este legat de consumarea banilor alocaţi prin programul naţional al Ministerului Sănătăţii.Medicul primar, Corina Itu, coordonatorul programului HIV/SIDA pe judeţul Cluj, spune că întreruperea tratamentului afectează în mod negativ evoluţia bolii şi a stării pacienţilor şi va fi nevoie de noi evaluări şi scheme de tratament, mai costisitoare.

Dir. executiv al Uniunii Naţionale a pacienţilor cu HIV/SIDA, Iulian Petre, susţine că a fost prevăzută o suplimentare de fonduri pentru medicaţia din acest program, la ultima rectificare de buget a Guvernului, de săptămâna trecută, dar va mai dura până când se va ajunge la achiziţia propriu-zisă. În acest sens, Iulian Petre a propus revenirea la vechiul sistem centralizat de contractare a tratamentelor HIV/SIDA şi la acceptarea existenţei stocurilor tampon, care să asigure continuitatea medicaţiei. Ca soluţie imediată, dir. executiv al UNOP se gândeşte la posibilitatea ca Spitalul de Boli Contagioase din Cluj să apeleze la un împrumut de medicamente de la alte spitale din zonă, care mai dispun de stocuri.

Sursa: Radio Cluj