Războiul din estul Ucrainei, dintre armată şi membrii grupărilor paramilitare loiale Kievului pe de o parte şi miliţiile separatiste pro-ruse pe de alta, a atras o sumedenie de voluntari străini care s-au înrolat în ambele tabere, unii contra cost, alţii din convingere. Este vorba în principal de ruşi, ceceni sau sârbi, aceştia alegând să lupte de partea insurgenţilor. Ucrainienii sunt susţinuţi la rândul lor de unii voluntari naţionalişti din Europa Occidentală sau America de nord, cei mai mulţi grupaţi în jurul Batalionului Azov. Există informaţii şi despre câţiva români basarabeni care au plecat să lupte contra separatismului rusesc, Republica Moldova fiind sensibilă la această chestiune din cauza Transnistriei. Detaliile despre aceştia sunt extrem de puţine şi greu de verificat din surse alternative de informaţie. Zilele trecute a venit însă rândul şi primului cetăţean din România să-şi anunţe public dorinţa de a pleca pe frontul din estul Ucrainei.

Este vorba de buzoianul Marius Trancă, condamnat în trecut de mai multe ori, inclusiv la pedepse cu închisoarea, pentru ameninţare, “propagandă fascistă” şi “extremism”. Tânărul de 27 de ani a anunţat că a contactat telefonic şi prin e-mail Ministerul de interne de la Kiev şi reprezentanţi ai Batalionului Azov. Românul şi-a declarat intenţia de a lupta împotriva “teroriştilor” ruşi. În prezent acesta aşteaptă un răspuns din partea ucrainienilor.

Buzoianul îşi justifică decizia prin dorinţa de a lupta pentru o cauză alături “camarazii naţionalişti” şi pentru că “m-am saturat de Romania unde nu pot face nimic momentan”.

“Cu toate că voi adera la o mişcare de acest gen [Nota FP: Batalionul Azov], nu înseamnă că încalc vreo legislaţie în România. Voi activa doar pe teritoriul Ucrainei unde este unitatea respectivă este autorizată şi finanţată de Ministerul de Interne. Legislaţia din România nu o voi ignora şi o voi respecta. Sunt patriot aşa că respect legile din ţara natală”, a ţinut să precizeze Marius Trancă.

Tânărul a mai redactat şi o scrisoare deschisă prin care îşi argumentează intenţia. “Plec în Ucraina pentru că orice victorie a Rusiei garantează expansiunea rusească spre Europa”, susţine buzoianul care mai spune că doreşte şi unirea cu Basarabia şi independenţa energetică a României faţă de gazul rusesc.

ava1-350x272

“Plec în Ucraina ca să lupt alături de oameni care au același crez ca mine împotriva invaziei sovietice, o invazie care se repetă și care ultima dată ne-a condamnat neamul la o viață de teroare. Am ales acest drum și nu voi da înapoi. În trecut alții au ales să lupte în Spania împotriva unui inamic comun, împotriva stelei roșii. Astăzi eu am ales să urmez același model și sunt hotărât în această decizie”, mai scrie Marius Trancă, făcând aluzie la fruntaşii legionari Ion Moţa şi Vasile Marin, plecaţi ca voluntari în Războiul Civil din Spania dintre naţionalişti şi coaliţia anarho-comunistă şi căzuţi în luptă lângă Madrid în anul 1937.

“Cred în dreptul poporul ucrainean de autoguvernare, în dreptul lor la libertate și suveranitate, la fel cum îmi doresc să văd România unită și liberă, ceea ce se va întâmpla doar cu alungarea Rusiei de la Marea Neagră”, mai spune acesta.

Marius Trancă uită însă să vorbească în scrisoarea sa despre discriminarea populaţiei româneşti din teritoriile istorice care în prezent sunt administrate de Kiev. Presa din România, dar nu numai, a relatat despre abuzurile asupra minorităţilor etnice din partea noi puteri de la Kiev şi despre presiunile şi ameninţările venite din partea unor organizaţii şovine extremiste ucrainiene. Un exemplu în acest sens este şi anularea la începutul anului a statutului de limbă regională oficială acordat limbii române.

În acelaşi timp, buzoianul îi acuză ca fiind “oamenii Moscovei” pe toţi aceia care susţin că singurul interes al Bucureştiului în conflictul din Ucraina ar trebui să fie legat exclusiv de soarta românilor din Bucovina de Nord, Bugeac, Ţinutul Herţa şi Basarabia de Nord, teritorii istorice româneşti, în prezent parte a Ucrainei. “Nu degeaba cei care mă critică sunt, conștienți sau nu, oamenii Moscovei. Oameni care servesc indirect intereselor rusești și care propagă ideile lor pe teritoriul românesc. Prin asta mă refer la așa zise site-uri naționaliste precum Frontpress [Nota FP: Nu ne considerăm un „site naţionalist”, ci doar un portal de ştiri identitare]. Site-uri care și-au făcut un obicei din a vinde mere rusești în locul celor moldovenești. De a se alinia împotriva interesului național și pentru Vocea Rusiei”, afirmă Marius Trancă.

“Nu-mi pasă că rușii sunt ortodocși (cu stea roșie) și nici că sunt anti-americani. Îmi pasă de faptul că Rusia vrea să subjuge, de la Petru cel Mare încoace, toate statele vecine, iar asta nu pot accepta”, mai spune buzoianul, care nu face însă referire şi la expansionismul ucrainean, manifestat la fel de agresiv de-a lungul istoriei.

“În Ucraina sunt oameni care suferă azi ce am suferit noi și care, dacă pierd, vor deschide drumul Rusiei spre Europa. Merg acolo să lupt alături de ei pentru adevăr, pentru binele comun și pentru apărarea României. Pentru viitorul Europei, a rasei albe și pentru întoarcerea Basarabiei acasă. Merg în Ucraina să-mi apăr țara. Să-mi apăr țara într-o lume în care ce se întâmplă la un capăt al globului afectează situația internă a României. O lume în care, cu atât mai mult, soarta Ucrainei privește direct România. Merg să lupt, spre deosebire de propagandiștii internauți ai Moscovei, și știu că spiritele ancestrale ale geto-dacilor sunt alături de mine. Pentru rasă și pentru România Mare!”, îşi încheie exaltant scrisoarea Marius Trancă, care vede un război pentru “rasa albă” într-un conflict în care sunt implicaţi în proporţie covârşitoare combatanţi de descendenţă europeană.

Până în prezent în conflictul separatist din Ucraina şi-au pierdut viaţa peste 2.000 de oameni şi alte câteva mii de persoane au fost rănite. Deasemenea circa 2 milioane de civili au fost nevoiţi să se refugieze din zona de conflict, cei mai mulţi în Rusia.

Sursa: FrontPress.ro