Separatiștii proruși din Donețk au adus duminică în fața mulțimii zeci de prizonieri ucraineni, în timp ce în restul țării ucrainenii sărbătoresc ziua independenței, transmit Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Militari din armata ucraineană, capturați de separatiști, au fost aduși în piața Lenin, în urletele mulțimii și a strigătelor precum „Fasciștii, fasciștii!”.

Soldații mergeau cu capetele plecate, cu mâinile la spate, majoritatea erau nebărbieriți, cu părul răvășit și îmbrăcați fie în combinezoane militare, fie în haine civile.

Cu ajutorul unei portavoci, cineva a anunțat sosirea lor, spunând: „Putem acum privi cum trec oamenii care au fost trimiși să ne ucidă! Noi suntem ruși!”

Potrivit relatărilor agențiilor de presă străine, oameni din mulțime au aruncat cu diverse lucruri în direcția prizonierilor, inclusiv cu sticle. Unii strigau „Fasciștii!” sau „În genunchi cu voi!” Într-un gest menit să demonstreze că prizonierii au mâinile pătate de sânge, mai multe utilaje folosite pentru curățarea străzilor au fost trimise în urma prizonierilor să spele pe unde au trecut prizonierii, menționează Reuters.

AFP relatează că între 40 și 50 de prizonieri au fost nevoiți să defileze, încadrați de separatiști proruși, de-a lungul pieței Lenin, în fața câtorva sute de locuitori strânși ca la paradă. „Voiați să veniți aici, acum sunteți aici!” sau „Ucideți copii!”, striga mulțimea strânsă. Ruşii s-au delectat privind sau fotografiind tehnică blindată ucraineană distrusă.

Ulterior, prizonierii au fost urcați în două autobuze care au demarat într-o direcție necunoscută, în timp ce separatiștii care i-au însoțit au fost aclamați de mulțime.

NapocaNews