Rebelii proruşi din estul Ucrainei au afirmat că şi-au lansat forţele într-o contraofensivă de amploare vizând trupele guvernamentale, care au recunoscut luni o „creştere a acţiunilor inamicului“, relatează AFP. Duminică, „premierul“ autoproclamatei republci Doneţk, Aleksandr Zaharrcenko, a declarat că rebelii au lansat cu o zi înainte o mare contraofensivă la sud de bastionul lor, încercuit de către forţele ucrainene de aproximativ o lună de zile. „Nu ne vom opri atât timp cât nu vom fi eliberat teritoriul republicii populare de la Doneţk” – autoproclamtă de către separatişti -, a spus Zaharcenko. Statul Major al operaţiunii militare a Kievului în estul ţării a recunoscut, luni, o „creştere a acţiunii inamicului”, dar afirmă că forţele ucrainene „continuă să menţină poziţiile ocupate” şi că au provocat „pierderi importante” insurgenţilor.

Tancurile ruseşti s-ar îndrepta spre Mariupol Presa ucraineană anunţă că în dimineaţa de 25 august o coloană de militari ruşi a traversat frontiera Ucrainei, lansând focuri de armă asupra punctului de trecere ”Novoazovsk”. Militarii s-au mişcat mai apoi spre oraşul ucrainean Mariupol. Informaţia a fost furnizată de un grănicer al unităţii militare 9937, detaşamentul de frontieră Doneţk. ”Am urmărit cum trupele ruse au înaintat spre graniţă prin câmpie. Coloana era formată din tancuri, maşini blindate şi unităţi de transport de tip ”Kamaz”. Iniţial ei au staţionat în apropiere de satele Şerbak şi Markino.” a spus grănicerul. Trupele ruse au înaintat pe teritoriul Ucrainei cu 4-5 km, iar grănicerii ucraineni s-au retras.

Militarul a mai adăugat că nu pot rezista împotriva tancurilor, întrucât la frontieră sunt prezente doar trupe de infanterie. Autorităţile ucrainene au afirmat luni că un convoi format din „zeci” de blindate şi tancuri a trecut frontiera dinspre Rusia în sudul Ucrainei, în apropiere de Marea Azov, şi este implicat în lupte cu grănicerii, relatează AFP. „Frontiera ucraineană a fost încălcată de un convoi de zeci de tancuri şi vehicule blindate”, care au intrat pe teritoriul ucrainean în apropiere de oraşul industrial Mariupol, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Leonid Matiuhin. „Convoiul a fost oprit de grăniceri (…). Bătălia este în desfăşurare”, a adăugat el.

Mariupol, oraş situat pe coasta Mării Azov, în sud-estul Ucrainei, cu circa 500.000 de locuitori, se află la circa 50 de kilometri de frontiera rusă şi la 110 kilometri sud de bastionul rebelilor din Doneţk. Mariupol este centrul industriei metalurgice ucrainene şi sediul celor mai importante uzine din acest sector în estul ţării. Oraşul a participat la referendumul din 11 mai în vederea obţinerii autonomiei faţă de Kiev şi pentru a se alătura aşa-zisei Republici Populare Doneţk, autoproclamată de către rebelii ruşi, dar a rămas sub controlul forţelor ucrainene. În ciocniri care au avut loc la 9 mai în oraş au murit peste 10 oameni, iar câteva zile mai târziu rebelii proruşi au fost respinşi. Ulterior, Mariupol a devenit sediul administraţiei regionale a regiunii Doneţk, subordonată Kievului.

Autorităţile regionale au difuzat luni un mesaj menit să calmeze spiritele printre locuitori, în care spuneau că administraţia „funcţionează normal” şi că membrii acesteia nu şi-au părăsit posturile. Analiştii militari spun că nu ar fi vorba despre o invazie din partea Rusiei, ci despre o provocare a Moscovei pentru a avea un avantaj pentru a porni de pe poziţii de putere in negocierile de marti de la Minsk. În Belarus urmează să se întâlnească, mâine, pentru prima dată de la începutul conflictului din Ucraina, liderii Ucrainei şi Rusiei, precum şi oficiali europeni, în încercarea de a găsi o soluţie paşnică crizei din estul separatist al Ucrainei.

În ultimele zile, ofensiva forţelor ucrainene s-a împotmolit în estul separatist, astfel încât şansele preşedintelui Poroşenko de a pune pe masă la Minsk asul victoriei militare s-au redus. Un oficial ucrainean a declarat că Rusia încearcă să deschida un nou front de luptă, în sud-estul ţării. Până acum, zona în care aveau loc confruntari între forţele guvernamentale şi separatiştii pro-ruşi era estul Ucrainei.

NapocaNews