Productivitatea cerealelor la hectar a fermierilor România crescut cu 13% în ultimii zece ani şi va ajunge la 3,77 tone/hectar în acest sezon. Majorarea productivităţii din România este a doua cea mai mare între cei mai mari zece jucători de pe piaţa cerealelor din Uniunea Europeană. Dinamica pieţei locale a fost depăşită doar de cea a Spaniei, unde productivitatea a crescut cu mai mult de o treime.

„Există o explicaţie logică: dezvoltarea tehnică net superioară celei de acum câţiva ani, conservarea apei în sol şi condiţii mai bune de cultură. Au apărut şi soiuri mai productive dar a crescut şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor“, explică profesorul universitar Valeriu Tabără, care a ocupat în două rânduri şi fotoliul de ministru al agriculturii.

El spune că investiţiile fermierilor în tehnică reuşesc să ţină în frâu scăderile în sezoanele cu condiţii meteo extreme, dar şi că achiziţia de combine a redus de două ori pierderile în momentul strângerii cerealelor de pe câmp.

„Pierderile la recoltare au coborât acum la 3%-4% de la 10-12% atunci când erau utilizate combinele mai vechi. Acum pierderile sunt neglijabile“, spune Tabară.

ZF