Eurostat a dat recent publicităţii datele privind numărul de turişti, înnoptări etc din statele UE în primul trimestru din 2014. România se menţine în „zona retrogradării”. Ca şi în anii trecuţi, am pierdut la „scor” meciul cu Ungaria şi ne-au bătut şi bulgarii.

Batem pasul pe loc

Turismul românesc bate în continuare pasul pe loc în ceea ce priveşte atragerea turiştilor străini. Recent, Eurostat a dat publicităţii statistici privind turismul „de iarnă” (lunile ianuarie, februarie şi martie 2014) în statele Uniunii Europene.
Nu vom face o comparaţie între România şi statele unde turismul este o adevărată „industrie”, ci vom vedea cum stăm în raport cu vecinii noştri, Bulgaria (ţară care, ca şi România are şi „litoral” şi „staţiuni de iarnă”) şi cu Ungaria (ţară care nu are niciuna, nicialta). Rezultatele pentru primele 3 luni de iarnă nu sunt deloc încurajatoare, chiar dacă în procente, „creştem” de la an la an. Înainte de a prezenta datele Eurostat (în fapt raportări venite din fiecare ţară UE), trebuie să menţionăm câteva date „tehnice”.

România – suprafaţă:238.391 km pătraţi/populaţie: 19 milioane
Bulgaria – suprafaţă: 110.910 km pătraţi/ populaţie: 7,3 milioane
Ungaria – suprafaţă: 93.030 km pătraţi/populaţie: 9,9 milioane

I-am bătut pe bulgari la nerezidenţi înregistraţi, dar nu la turişti străini

În primele trei luni din 1014, în unităţile de cazare din România s-au înregistra 308.856 de turişti nerezidenţi (91.