Astăzi, 28 august a.c., senatorul Alin Tişe, membru al Comisiei Juridice din Senatul României alături de membrii PNL și PDL ai Comisiilor juridice din Camera Deputaților și Senat (deputaţii Valeria-Diana Schelean (PDL), Theodor-Cătălin Nicolescu (PNL), Gabriel Andronache (PNL), Dănuț Culețu (PDL), Ioan Cupșa (PNL), Alina Gorghiu (PNL) și Vasile Varga (PNL), precum și senatorii Cătălin Boboc (PNL), Sebastian Grapă (PNL), și Tudor Chiurariu (PNL)) au sesizat Comisia de la Veneţia cu privire la acțiunile întreprinse de către PSD în scopul fraudării alegerilor prezidențiale din acest an.

Parlamentarii Alianței Creștin-Liberale au cerut sprijinul Comisiei în demersurile întreprinse pentru protejarea sistemului democratic din România și au solicitat conducerii Comisiei să adopte și să-și exprime o poziție publică privind situația din România.

Într-o scrisoare transmisă Excelenței Sale Domnul Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția, parlamentarii PNL și PDL îl informează pe acesta despre Ordonanţa de Urgenţă privind migraţia primarilor, act normativ pe care Guvernul PSD dorește să îl adopte și care se constituie într-un derapaj grav de la principiile statului de drept. Promovarea actului normativ urmează a fi făcută de către Guvernul condus de Victor Ponta cu doar două luni înainte de alegerile prezidențiale, în lipsa oricărei dezbateri parlamentare și fără posibilitatea constestării ei la Curtea Constituțională a României.

Totodată, deputații și senatorii Alianței Creștin-Liberale au sesiat Comisiei de la Veneția că viitoarea migrație a aleșilor locali către partidele puterii va reprezenta o încălcare a votului exprimat liber de către cetățenii români în baza Constituției și legilor naționale în vigoare. PSD și premierul Victor Ponta șantajează aleșii locali și exercită presiuni asupra acestora prin alocarea discreționară, în luna septembrie, a unor importante finanțări de la bugetul de stat către localitățile în care primarii și aleșii locali se vor înscrie în PSD sau în partidele-satelit ale acestuia.

Parlamentarii ACL subliniază că, urmărind același obiectiv al fraudării alegerilor prezidențiale, Partidul Social Democrat a modificat recent, tot prin ordonanță de urgență, o lege organică, favorizând, în acest fel, turismul electoral și votul multiplu.