Separatistii pro-rusi au doborat un avion ucrainean vineri, in estul tarii, a anuntat Statul Major al operatiunii militare efectuate de Kiev.Aparatul de lupta de tip Su-25 a fost doborat de un sistem antiaerian rus in estul tarii, unde se dau lupte grele intre armata ucraineana si rebelii pro-Moscova, a informat Statul Major, conform AFP, citat de The Times of Israel.

„Un sistem antiaerian rus a doborat un avion de atac de tip Su-25. Pilotul a reusit sa se catapulteze”, a anuntat Statul Major intr-un comunicat, fara a preciza locul atacului. Se stie doar ca aparatul de lupta a fost doborat vineri dimineata.

Initial, se anuntase ca nu unul, ci patru avioane de lupta ucrainene ar fi fost doborate, toate de tip Su-25, doua in Donetk si doua in Voikovo si Merezhki, informeaza InSerbia.

Kievul a negat insa aceasta informatie, afirmand ca este vorba despre un singur avion. Rebelii pro-rusi au revendicat atacul.

Pe 17 iulie, un avionul de tip Boeing 777, al companiei Malaysia Airlines, care zbura pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, a fost doborat cel mai probabil de o racheta, in timp ce survola estul Ucrainei. Avea la bord 298 de persoane, dintre care 193 de cetateni olandezi.

In urma cu cateva zile, separatistii pro-rusi au mai doborat un avion de vanatoare ucrainean de tip SU-25, cu un singur loc, in regiunea Lugansk din estul Ucrainei.Tot in Lugansk fusese doborat anterior si un avion de vanatoare ucrainean de tip MiG-29, insa in acest caz pilotul s-a salvat, reusind sa se catapulteze.

Sursa: Ziare.com