Consiliul National Secuiesc propune celor doi candidati maghiari la Presedintie sa foloseasca in campania electorala sloganul „Un milion de voturi pe autonomie!”, considerand ca astfel exista sansa mobilizarii electoratului maghiar intr-o masura mai mare.

Presedintele Consiliului National Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, afirma, intr-un comunicat de presa transmis luni, ca alegerile prezidentiale sunt un bun prilej ca vointa pentru autonomie sa fie aratata.

Potrivit lui Izsak, pentru acest lucru este nevoie ca in campania electorala cei doi candidati maghiari, Kelemen Hunor (UDMR) si Szilagyi Zsolt (PPMT), sa le explice romanilor ca autonomia Tinutului Secuiesc nu lezeaza nici interesele Romaniei si nici ale romanilor din secuime, ci, mai mult, este spre binele tuturor cetatenilor din tara.

„Daca reusim sa repetam si la alegerile prezidentiale solidaritatea Marelui Mars al Secuilor, atunci putem sa ne asteptam la mobilizarea electoratului maghiar intr-o masura mai mare decat pana acum”, sustine presedintele CNS.

El le propune celor doi candidati maghiari sa foloseasca in campania electorala sloganul „Un milion de voturi pe autonomie!”.

„Daca in aceasta campanie electorala sloganul ‘Un milion de voturi pe autonomie!’ va fi folosit de ambii candidati, atunci va fi un mesaj clar ca autonomia Tinutului Secuiesc este un scop care solidarizeaza si partidele maghiare care in alte cazuri sunt in competitie”, afirma presedintele CNS.

Izsak sustine importanta unei gandiri unitare in ceea ce priveste viitorul Tinutului Secuiesc si din acest motiv le cere candidatilor maghiari sa accepte statutul de autonomie elaborat de CNS, ca simbol comun – steagul si stema Tinutului Secuiesc si sa intareasca acest lucru si intr-o declaratie.

Presedintele CNS considera ca, daca cei doi candidati maghiari accepta aceste principii de baza, exista sansa ca ei, impreuna, sa primeasca un milion de voturi, ceea ce ar reprezenta din nou vointa exprimata pentru autonomie.