Presedintele Barack Obama si-a intrerupt concediul si s-a intors la Washington, dupa ce noi ciocniri violente au izbucnit in orasul Ferguson, statul Missouri, unde populatia de culoare protesteaza de mai mult de o saptamana pentru uciderea de catre politie a unui adolescent.

O seara de proteste pasnice s-a transformat, luni, din nou intr-o noapte de ciocniri in Ferguson, unde grupuri mici de oameni au inceput sa arunce cu sticle si pietre in membrii fortelor de ordine. In unele cazuri, s-au folosit si cocktailuri Molotiov, iar politia a raspuns cu gaze paralizante si lacrimogene, scrie CNN.

Politia a cerut protestatarilor sa se miste in continuu. Daca se opreau, manifestantii erau arestati pentru proteste fara autorizatie. Multimea a fost divizata intre cei care doreau proteste pasnice si cei care au impins situatia catre o confruntare cu politistii si fortele antirevolta. Au fost operate arestari si unele surse vorbesc de focuri de arma.

Revolte in America soldate cu victime, dupa ce politistii au impuscat un barbat de culoare

Luni, guvernatorul statulului Missouri, Jay Nixon, a convocat garda nationala, iar cursurile scolilor din oras au fost anulate pentru toata saptamana.

Arestari in randul jurnalistilor

In timpul demonstratiilor de luni seara, un fotograf al agentiei Getty, Scott Olson, a fost arestat, in cadrul unei operatiuni in care demonstrantilor li se spunea sa nu se opreasca, iar fotograful s-a opus ordinului de a pleca de pe loc, potrivit The Guardian.

Nu este primul incident in care au fost implicati jurnalisti. Saptamana trecuta, un jurnalist de la Huffington Post si unul de la Washington Post au fost retinuti de politie cateva ore.

Obama intervine si cere calm

Presedintele Obama a facut luni un apel la calm in Ferguson, spunand ca oamenii ar trebui sa ii respinga pe cei din „mica minoritate” care submineaza protestele pasnice apeland la violenta. „Haideti sa ne vindecam in loc sa ne ranim unii pe altii”, a spus presedintele Obama, potrivit ksdk.com.

Presedintele american a cerut populatiei sa incerce „sa reduca” distanta care separa minoritatile si fortele de ordine, si a cerut respect reciproc din partea tuturor partilor implicate in proteste. Obama a sustinut si faptul ca politia va reexamina folosirea mijloacelor militare in timpul protestelor.

Desi situatia se mentine tensionata, guvernatorul statutului Missouri a anulat interdictiile de circulatie care fusesera impuse in weekend. Protestele au inceput pe data de 9 august, dupa ce un tanar banuit de furt de tigari, Michael Brown, a fost impuscat mortal de politie.

Autoritatile au evitat sa spuna clar cum a murit tanarul de culoare, pana cand o autopsie independenta ceruta de familia acestuia a dezvaluit ca fusese impuscat de 6 ori, iar doua dintre gloante i-au intrat in cap.