Unul dintre aliatii politici foarte apropiati ai lui Vitali Klitschko, noul primar al Kievului si cunoscut pentru cariera in lumea boxului, a fost ucis luni in luptele cu separatistii din estul Ucrainei.

Mikola Berezovi, in varsta de 37 de ani, fusese unul dintre liderii protestelor de pe Euromaidanul din Kiev si a fost ucis de un lunetist la aproximativ 50 de kilometri sud de Donetk, scrie Fox News.

El era casatorit cu o alta figura revolutionara a Kievului, jurnalista si activista Tetiana Ciornovil, care dezvaluise coruptia intretinuta de familia fostului presedinte Ianukovici si care fusese batuta cu salbaticie de politie in timpul revoltelor de la inceputul anului.

Moartea lui Berezovi duce numarul soldatilor si voluntarilor ucraineni ucisi in luptele cu separatistii la 528.Colonelul Andri Lisenko, purtatorul de cuvant al Ministerului ucrainean al Apararii, a declarat ca alti 2.100 de soldati si voluntari au fost raniti pana acum.

Berezovi era comandant de pluton intr-o unitate de lupta compusa din voluntari numita „Batalionul Azov”.

„Plutonul nostru statea in fata unui transportor blindat de trupe si am nimerit sub focul unor lunetisti”, a scris pe Facebook un alt voluntar, care a asistat la moartea lui Berezovi.

Acesta a sustinut ca lunetistii erau soldati profesionisti rusi. Berezovi, care isi luase numele de razboi Soimul, incerca sa salveze un alt voluntar ucrainean care fusese ranit, atunci cand a fost impuscat, si a suferit o hemoragie puternica.

Fortele ucrainene sustin ca au inconjurat complet Donetk-ul si poarta lupte in jurul si in interiorul orasului care a devenit principala reduta a separatistilor prorusi din estul tarii. Acestia au amenintat ca vor transforma orasul intr-un al doilea Stalingrad.