Zeci de mii de credincioși sunt așteptați și anul acesta la Hramul Mănăstirii Nicula, unde se află Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pictată în anul 1681 de preotul și iconarul Luca din Iclod. Așa cum este tradiția, în zilele premergătoare praznicului Adormirii Maicii Domnului, mulți dintre pelerini se nevoiesc și parcurg pe jos drumul până la mănăstire, în semn de evlavie față de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Unii vin pe jos chiar din alte județe ale țării, iar în drumul lor, cântă în cinstea Maicii Domnului și se roagă.

Pelerinajul pe jos „La Nicula colo-n deal” organizat de Arhiepiscopia Clujului

Arhiepiscopia Clujului și protopopiatul ortodox Gherla organizează și anul acesta pelerinajul pe jos din Gherla la Mănăstirea Nicula, intitulat „La Nicula colo-n deal”. Acesta va avea loc în ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, joi, 14 august 2014 și va avea în frunte ierarhi și preoți. Pentru al treilea an consecutiv, soborul va fi condus de ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei: „În spiritul vechii noastre tradiții transilvănene, pe 14 august, în ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, vom face pelerinaj din Gherla, de la Biserica „Sf. Nicolae” până la Mănăstirea Nicula. Toată lumea știe că acolo, la poala codrului, e icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni și poporul aleargă cu toate mijloacele ca să fie prezent la celebrările ce se fac cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului”, a vorbit ÎPS Părinte Andrei, referitor la hramul Mănăstirii Nicula.

„Așadar, episcopi, preoți și credincioși vom pleca la ora 13:00 de la Biserica „Sf. Nicolae” și încet, încet vom ajunge la Mănăstirea Nicula, unde la ora 18:00 va începe slujba Vecerniei, apoi seara la ora 22:00 slujba Privegherii, după miezul nopții va fi înconjurarea bisericii cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, iar a doua zi la ora 9, Sfânta Liturghie”, a adaugat ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului.

Vor participa în acest an la pelerinajul pe jos până la Nicula și PS Macarie al Europei de Nord și PS Ignatie Mureșanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei si Portugaliei.

Icoana Maicii Domnului de la Nicula

Realizată în 1681 de preotul și iconarul Luca din Iclod, Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula este una dintre cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului din țara noastră. Cu prilejul hramului Mănăstirii Nicula din Arhiepiscopia Clujului, serbat în fiecare an la praznicul Adormirii Maicii Domnului, vin la această mănăstire zeci de mii de pelerini, pentru a se închina acestei icoane și a participa la slujbele oficiate aici. Potrivit unui proces verbal, scris de câțiva militari austrieci, icoana Maicii Domnului cu Pruncul, aflată astăzi la Nicula, a lăcrimat în mod continuu, între 15 februarie și 12 martie 1699. Până să ajungă la Mănăstirea Nicula, icoana a poposit și în castelul guvernatorului Transilvaniei, Sigismund Kornis, în Benediugu Dejului. Icoana a fost adusă la castel în anul 1713, iar după o perioadă oarecare de timp, ea a fost adusă în Manastirea Nicula. Aceasta a fost încredințată călugărilor de la Nicula de către nobilul local Ioan Cupșa. Călugării au așezat icoana într-o strană de lemn, în biserica mănăstirii.

În perioada interbelică, Biserica Ortodoxă Română a organizat o propagandă intensă împotriva pelerinajelor de la Nicula, aceasta aflându-se, la acea dată, în mâna greco-catolicilor. Atunci, se spunea că cercetările istorice dovedesc că la Nicula e numai o pseudo-icoană, iar originalul s-ar afla la Biserica Piariștilor din Cluj. În anul 1948, odată cu scoaterea Bisericii Romane Unite cu Roma în afara legii, mănăstirea greco-catolică de la Nicula a fost închisă. În data de 18 decembrie 1948, comuniștii au instalat la Nicula primul stareț ortodox, în persoana ieromonahului Varahiil Jitaru, născut în anul 1913, în localitatea Pângărați, județul Neamț.

Mănăstirea Nicula, unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din țară

Mănăstirea cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” din satul clujean Nicula este unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale românești. Prima atestare documentară datează din anul 1552 și este legată de prezenţa unei biserici de lemn. În anul 1973 această bisericuță a ars în întregime și a fost înlocuită cu o alta, tot de lemn, datând din secolul XVII, adusă din cătunul Năsal – Fânaţe. Pe lângă mănăstire s-a dezvoltat şi o şcoală unde învăţau copiii din satele dimprejur, îndrumați de călugări. Din anul 1699, mănăstirea de la Nicula a ieșit din anonimat, datorită Icoanei Maicii Domnului, ce a fost pictată de preotul ortodox Luca din Iclod în 1681. Această icoană, potrivit mărturiilor vremii, a plâns timp de 26 de zile. De atunci credincioşii obişnuiesc să vină an de an în pelerinaj, pe jos, de hramul Mănăstirii, “Adormirea Maicii Domnului”, pe 15 august. Plângerea icoanei a dat naştere picturii pe sticlă, meşteşug învăţat şi de săteni. Mănăstirea Nicula a devenit astfel prima şcoală de pictură pe sticlă din ţara noastră. Tradiţia este păstrată şi astăzi de călugări. Mănăstirea mai are o biserică veche din zid și o alta aflată în construcție.

Alexandra Andereș, Sursa: Radio Renasterea