Având zi de sărbătoare pentru Bisericuța noastră în 26 septembrie, când ne aducem aminte de minunea de la mormântul sfântului Ioan Evanghelistul, ne-am gândit că cel mai frumos putem să îl cinstim, în cele ce se văd, luându-ne portul românesc de sărbătoare !

Așadar pentru că se găsesc din ce în ce mai greu aceste straie de sărbătoare dar și din dorința de a învăța noi înșine să le facem, am pus de ȘEZĂTOARE în această zi de sărbătoare!

Întâi îl vom cinsti pe Sf. Ioan mergând la Sfânta Liturghie (care va avea loc de la ora 8:00) iar apoi vom putea vernisa la demisol, expoziția de cămăși adunate de noi de prin satele transilvane și cele din colecția Asociaţiei Zestrea, la care Sebastian Paic s-a străduit să adune piese foarte rare si frumoase.
De la ora 13:30 suntem așteptați la Muzeul Etnografic al Transilvaniei pe str. Memorandului nr 21. Întâi vom vizita tot muzeul iar apoi ni se va prezenta o colecție cu cele mai deosebite ii pe care le au dânșii, incluzând explicații despre tipul de croi, cromatică și alte detalii tehnice.
De la ora 18:00, demisolul Bisericii din Hașdeu va fi gazda Șezătorii propriu-zise unde vom încerca să reconstituim momentul șezătorii așa cum decurgea el în mod tradițional, cu cântece specifice, istorioare, povești iar doamna MARIA LEȘE va fi invitata noastră specială și ne va bucura cu cântecele ei.

Sâmbătă, 27 septembrie , de la ora 11:00 ne vom pune din nou pe treabă şi vom avea de data aceasta o SEZĂTOARE în AER LIBER, în Parcul Etnografic Naţional ” Romulus Vuia” de pe str Tăietura Turcului, în Hoia. Șezătoarea va fi și prilej de discuție despre ce a reușit fiecare să facă până în prezent, ce experiențe a avut, ce materiale folosește ș.a. dar ne vom putea bucura din nou de cântecele doamnei MARIA LEȘE și de cele ale DACIANEI ȘI SUZANEI VLAD, precum și de CETERAȘII DE LA FRATA, care ne vor da prilej de joc, așa cum știm că se obișnuia la șezătorile tradiționale.

NapocaNews