Mai sunt două săptămâni până la începutul de an şcolar, iar în judeţul Maramureş nu se mai discută de lucrări de reabilitare efectuate cu întârziere la uniţătiţe de învăţământ, ci în mod incredibil, despre susţinerea ilegală pe care au primit-o pe criterii politice zeci de indivizi aprobaţi pe posturi de director, fără ca aceştia să deţină minima certificare cerută de legislaţia naţională.

Pe lista ingrată au fost promovaţi directori de gradiniţe fără diplome de educator, directori de şcoli fără studii superioare sau fără să fie titulari la catedră, directori de colegii naţionale fără credite suficiente sau fără să fie membri ai Corpului naţional de experţi în management educaţional, cum cere legea.

O listă a directorilor de şcoli şi grădiniţe a fost postată cu întârziere de trei zile, o listă postată anterior fiind ştearsă după doar o jumătate de oră de ISJ Maremureş, acolo fiind regăsite

a fost postatăData de 15 iulie a fost ultima zi de depunere a dosarelor de catre cei care doresc sa ocupe functia de director, respectiv director adjunct in anul scolar 2014-2015. Lista finala a celor care si-au depus dosarul nu a aparut insa decat dupa trei zile pe site-ul ISJ Maramures, fiind stearsa dupa o jumatate de ora, potrivit unor surse care au urmarit situatia. Mai precis, cei de la Inspectorat si-au dat seama de “greseala” facuta, deoarece lista cuprindea directorii care nu indeplineau toate conditiile, iar la unele unitati nu era nici macar depus vreun dosar.

Asa se face ca, la trei saptamani dupa, pe data de 6 august, a aparut din nou lista cu aceiasi directori, in mare parte. Doar ca, de data aceasta, fara a mai fi trecute acele conditii pe care jumatate din ei nu le indeplineau. Astfel, potrivit acestei liste, toti ar fi “valabili” pentru functia de director. Pe 8 august, pe site-ul ISJ lista a fost reactualizata, fiind scoase sau adaugate cateva nume fata de cea din 6 august.

Astfel, ISJ Maramures aproba incalcarea legii educatiei, mai precis articolele 245 si 246, care obliga cadrele didactie, cat si cele de conducere sa indeplineasca mai multe conditii, ceea ce nu se intampla cu unii directori din judet, potrivit listelor furnizate tocmai de Inspectorat.

Din cele aproximativ 240 unitati scolare din judet, cateva zeci au directori care ocupa ilegal functia. Evident, toate actele semnate sunt lovite de nulitate. Grav este ca sefii Inspectoratului, in frunte cu generalul Ana Moldovan, nu intervin pentru intrarea in legalitate, mentinand situatia. Cine raspunde de aceasta ilegalitate crasa?

Articolele din Legea Educatiei, incalcate de directori si conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Maramures.

Art. 245.
(1) Pentru personalul didactic, de conducere, de indrumare si de control, formarea continua este un drept si o obligatie.
(6) Personalul didactic, precum si personalul de conducere, de indrumare si de control din invatamantul preuniversitar este obligat sa participe periodic la programe de formare continua, astfel incat sa acumuleze, la fiecare interval consecutiv de 5 ani, considerat de la data promovarii examenului de definitivare in invatamant, minimum 90 de credite profesionale transferabile.
(7) Programele de conversie profesionala intra in atributiile institutiilor de invatamant superior si se desfasoara in baza unor norme metodologice specifice.

Art. 246.
(1) Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului infiinteaza corpul national de experti in management educational, constituit in urma selectiei, prin concurs specific, a cadrelor didactice care fac dovada absolvirii unui program acreditat de formare in domeniul managementului educational, cu minimum 60 de credite transferabile.
(2) Procedura si criteriile de selectie se stabilesc prin metodologie aprobata prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului.
(3) Pot ocupa functii de conducere, de indrumare si de control in unitatile de invatamant si inspectoratele scolare numai cadrele didactice membre ale corpului national de experti in management educational.

dosare-depuse-directori-17

2014-2015-dir-mm-6-august

2014-2015-lista-directori-si-adjuncti-8-august

(UPDATE) Conducerea Inspectoratului Şcolar cunoaşte situatia actuală, însă consideră că legea poate fi încălcată lejer.

“În principiu, noi am menţinut directorii pe funcţie pentru că noi considerăm că stabilitatea este foarte importantă în învăţământ. În şedintele Consiliului de Administraţie în care au fost avizate noile detaşări, pentru că nu e concurs, s-au stabilit patru criterii legale pe care le-am luat în considerare în prelungirea detaşării: să fie titulari în învăţământ, să aibă cel puţin gradul 2 şi 8 ani vechime, să fie membru în Corpul Naţional de Experţi şi în ultimii cinci ani să aibă cel putin 90 de credite transferabile, ceea ce înseamna perfecţionări şi cursuri absolvite.

Poate ca au fost situaţii mai speciale în localitati mici unde n-am avut suficiente solicitări sau au venit chiar mai târziu scrisorile de intentie”, a declarat inspectorul şcolar general Ana Moldovan, pentru Ziar MM.