Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul pentru Imigrări Cluj, în baza unor informaţii deţinute, au desfăşurat, în data de 02 septembrie a.c., o acţiune cu forţe proprii pentru combaterea şederii ilegale a cetăţenilor străini, pe raza de competenţă.

Cu această ocazie, au fost depistaţi cu şedere ilegală un număr de trei cetăţeni străini,  doi din  S.U.A  şi unul din Nigeria.

Persoanele în cauză au intrat în România în baza unei vize de scurtă şedere în scop de vizită şi în baza acordurilor internaţionale iar la expirarea dreptului de şedere nu au părăsit teritoriul ţării şi nici nu au efectuat demersuri necesare pentru prelungirea acestui drept.

Ca urmare a celor constatate, poliţiştii Serviciului pentru Imigrări al judeţului Cluj au emis, pe numele cetăţenilor străini, decizii de returnare prin care sunt obligaţi să părăsească ţara în termen de 15 zile,  conform O.U.G. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată.

Totodată, cetăţenii străini au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi în valoare totală de 1.400 lei, iar pentru unul dintre aceştia, la ieşirea din ţară, va fi instituită şi măsura de nepermitere a intrării pe teritoriul României pe o perioadă de 6 luni.

Inspectoratului General pentru Imigrări, prin structurile sale teritoriale, va continua organizarea unor astfel de acţiuni, pentru combaterea şederii ilegale, atrăgând atenţia cetăţenilor străini de a acorda interes reglementării legale a dreptului de şedere pe teritoriul României.

Radu Ştefan