Grupul coral „Sfântul Apostol Bartolomeu”, de la parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Cluj-Napoca a fost desemnat câștigătorul etapei eparhiale a Concursului Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul”.

Competiția a avut loc vineri, 19 septembrie 2014, în sala „Episcop Nicolae Ivan” a Centrului Eparhial din Cluj, în prezența ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și a unui public numeros. Alături de Grupul „Sfântul Apostol Bartolomeu” a concurat și grupul „Theophilos” de la parohia „Învierea Domnului” din Turda, dirijat de pr. Sebastian Zăhan.

Prestația muzicală și artistică a celor două grupuri corale participante a fost evaluată de un juriu format din pr. Prof. Univ. Dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Prof. Univ. Dr. Cornel Groza și Prof. Univ. Dr. Ciprian Para, de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. După desemnarea câștigătorului, ambele grupuri corale au fost felicitate de membrii juriului și li s-au înmânat dirijorilor diplome de participare. Urări de felicitare au fost adresate la finalul competiției și din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, care le-a dorit pe mai departe râvnă misionară.

Dirijat de Natalia Păsat, grupul coral „Sfântul Apostol Bartolomeu”, a luat ființă în urmă cu aproximativ doi ani, la inițiativa preotului paroh Gavril Vârva. Formația corală va reprezenta Arhiepiscopia Clujului la etapa mitropolitană, ce va avea loc pe 9 octombrie la Centrul Eparhial din Cluj.

Concursul Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!” – ediția a VII-a, 2014 este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române, în perioada 1 iulie – 27 octombrie 2014. Concursul este structurat pe două secţiuni. La secţiunea interpretare pot participa grupuri psaltice din toate parohiile Patriarhiei Române, iar la secţiunea de compoziţie, compozitori de muzică bisericească. Prima etapă este cea la nivel eparhial, iar cea de-a doua la nivel mitropolitan. Etapa finală va avea loc la Palatul Patriarhiei, în data de 27 octombrie 2014. Primii patru clasaţi în acest concurs vor primi diplome, cărţi şi bani.

Andreea Pâgleşan, Sursa: Radio Renasterea