Președintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a avut sâmbătă întrevederi la Budapesta cu liderii a două partide ale etnicilor maghiari din România, a precizat biroul de presă al Legislativului din Ungaria, citat de agenția de presă MTI, citată de Agerpres.

Laszlo Kover s-a întâlnit cu Tibor T. Toro, președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, și cu Zsolt Szilagyi, vicepreședinte al formațiunii și candidat la alegerile prezidențiale din România. Cei doi reprezentanți ai partidului l-au informat pe Laszlo Kover în legătură cu evoluțiile legate de acest scrutin, potrivit MTI.

Participanții la întrevedere au discutat de asemenea despre evoluțiile privind relațiile comunității maghiare cu Ungaria și demersurile comunității pentru autonomie, a adăugat sursa citată.

Laszlo Kover s-a întâlnit de asemenea și cu Zsolt Biro, președintele Partidului Civic Maghiar, care l-a informat pe președintele Parlamentului de la Budapesta despre ambiția formațiunii de a obține o cooperare cât mai extinsă posibil în politica din România privind chestiunile legate de autonomie.

„Cele două părți consideră că politica pe care Ungaria a urmat-o față de comunitățile maghiare din străinătate în ultimii patru ani a fost un succes comun al comunității maghiare din Bazinul Carpatic și exemplară în raport cu standardele internaționale. Această politică a consolidat coeziunea națională a poporului ungar, precum și securitatea și stabilitatea politică a regiunii”, a precizat într-un comunicat biroul de presă al lui Laszlo Kover, potrivit MTI.

Președintele Parlamentului de la Budapesta și-a exprimat totodată sprijinul continuu pentru Partidul Civic Maghiar.Kover este oficialul ungar care a fost protagonistul mai multor scandaluri politice în România.

În 2012, Victor Ponta îl acuza pe preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, că s-a implicat în campania electorală din România „într-un mod provocator la adresa autorităţilor române”.

„Singurul incident grav de campanie a fost cel provocat de către preşedintele Parlamentului maghiar. Domnul Kover a fost protagonistul singurul incident grav de campanie pentru că domnia sa, având şi o funcţie importantă într-o altă ţară decât România, s-a implicat în campania electorală într-un mod provocator la adresa autorităţilor române şi de partea unui partid extremist”, spunea Ponta în 2012.

În vara lui 2012, preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, s-a aflat într-o vizită neoficială de patru zile în Transilvania, implicându-se în acţiuni electorale ale Partidului Civic Maghiar, deşi preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului de la Bucureşti de atunci îi ceruseră să îşi amâne vizita după alegerile locale.

„Este foarte clar că domnul Kover Laszlo nu este un prieten şi nu este binevenit în România, este foarte clar că atitudinile sale provocatoare nu sunt întâmplătoare şi nu cred că este un gest singular, cred mai degrabă că este o adevărată strategie prin care minoritatea maghiară din România să fie radicalizată împotriva instituţiilor statului român şi este foarte clar că suntem toţi foarte mobilizaţi pentru a nu-l lăsa pe domnul Kover Laszlo şi pe prietenii domniei sale, care stau la Budapesta şi se fac că nu ştiu ce face în România, să-şi atingă scopurile”, mai afirma Ponta în aceeași perioadă.

NapocaNews