„Mâna dreaptă” a liderului Statului Islamic (SI) Abu Bakr al-Baghdadi a fost ucis joi în urma unui raid aerian al armatei irakiene în nordul ţării, a anunţat şeful Statului Major, generalul Babaker Zebari.

„Avioane militare irakiene au desfăşurat astăzi” (joi) o operaţiune care s-a soldat cu moartea celui care a fost mâna dreaptă a lui Abu Bakr al-Baghdadi, cunoscut sub numele de Abu Hajr al-Souri”, a declarat generalul Zebari, adăugând că atacurile în provincia Ninive au fost „lansate în baza unor informaţii precise” şi că „ţinta a fost atinsă”.

Nicio confirmare asupra morţii acestui lider jihadist nu a putut fi obţinută din partea unei surse independente, în contextul în care sectorul unde fusese efectuat atacul, situat între Mosul (capitala provinciei Ninive) şi Tal Afar, nu este controlat de armata irakiană.

De la începutul ofensivei insurgenţilor sunniţi, pe 9 iunie, Statul Islamic, care controlează mai multe regiuni siriene, a ocupat numeroase teritorii în Irak.

Liderul grupării, Abu Bakr al-Baghdadi a proclamat la sfârşitul lui iunie un califat în teritoriile pe care le controlează în Irak şi Siria. Armata irakiană, care a suferit mai multe înfrângeri de la începutul ofensivei SI, a înregistrat în ultimele zile succese în luptele cu jihadişti.

Sursa: Mediafax