Un ofiter de securitate eston a fost rapit, vineri dimineata, si dus in Rusia. Incidentul are loc la mai putin de 48 de ore de la discursul tinut de Barack Obama in Estonia, in care presedintele american avertiza ca o agresiune a Rusiei asupra Estoniei ar declansa un razboi cu SUA si NATO.

In acest moment nu este clar daca Guvernul rus este implicat in aceasta rapire, in conditiile in care organizatiile ruse de crima organizata sunt active in intreaga regiune, relateaza vox.com.

„Persoane neindentificate au venit din Rusia si au rapit un ofiter al fortelor de securitate politienesti chiar pe teritoriul Estoniei”, a anuntat procurorul sef al acestei tari.

„Ofiterul a fost dus in Rusia sub amenintarea fortei si a armei”, a mai spus acesta.

Rapitorii, care, nu se stie cum, au fost capabili sa utilizeze trasmitatoarele politiei, nu sunt infractori de rand. „Ofiterul isi facea datoria, intre atributiile sale intrand si prevenirea crimei transfrontaliere. Rapitorii au folosit grenade cu fum si au intrat pe frecventa radio a politiei, inainte de incident”, a mai spus acesta.

Presedintele Estoniei, Toomas Hendrik Ilves, a reactionat imediat, afirmand ca guvernul considera ca acesta este un incident major. Ambasadorul rus la Tallinn a fost informat ca „acest tip de comportament este inacceptabil”.

Intreaga Europa se teme ca presedintele rus, Vladimir Putin, ar putea incerca sa comita agresiuni asupra Estoniei sau Letoniei, tari baltice care au facut parte din fosta Uniune Sovietica, dupa invadarea Crimeii si actiunile din estul Ucrainei, comenteaza sursa citata.

Un sfert din populatia Estoniei este de etnie rusa – mai mult decat in Ucraina – si cea mai mare parte a acestei comunitati este concentrata la granita cu Rusia. In Narva, al treilea cel mai mare oras al Estoniei, 90% din populatie este formata din etnici rusi.

C.B.