Se stie ca plantele au numeroase efecte benefice asupra organismului. Unele dintre plante pot sa fie solutia pentru anemie, hipertensiune, diabet, toxiinfectiilor alimentare si chiar pentru pierderile de memorie. Busuiocul scade tensiunea sangvina, coriandrul previne toxiinfectiile alimentare, iar cimbrul diminueaza efectele neplacute cauzate de acnee.

Rozmarinul – cel mai bun remediu contra anemiei

Frunzele de rozmarin sunt bogate in fier – lipsa acestui mineral poate sa provoace oboseala si anemie. Aceasta planta contine si acid carnosic, o substanta care protejeaza creierul contra radicalilor liberi. Astfel, rozmarinul scade riscul de declansare a atacurilor vasculare cerebrale si a maladiilor neurodegenerative, precum Alzheimer.

Busuiocul – cel mai bun remediu contra hipertensiunii

Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii de la Xinjiang Medical University, extractul de busuioc reduce presiunea sangvina la fel de mult ca medicamentele utilizate in prezent pe plan mondial. Savantii chinezi considera ca aceasta planta actioneaza asupra concentratiei de endotelina, o proteina care provoaca constrictia vaselor sangvine.

Schinduf – cel mai bun remediu contra diabetului

O doza zilnica de extras de schinduf amelioreaza concentratia de zahar din sangele diabeticilor si scade rezistenta la insulina, afirma cercetatorii de la Jaipur Diabetes and Research Centre din India. Planta conduce totodata la o crestere inadecvata a lactatiei, au declarat multe mame aflate in perioada alaptatului. Schinduful, o planta folosita si pe post de condiment, este un remediu folosit in medicina asiatica traditionala pentru a induce nasterea. Din acest motiv, schinduful nu este recomandat femeilor insarcinate.

Oregano – cel mai bun remediu contra aftelor

Aceasta planta contine puternici agenti antifungici precum thymol si carvacrol. Un studiu realizat de cercetatorii de la Georgetown University Medical Centre din Washington a evidentiat faptul ca substanta carvacrol inhiba cresterea ciupercii Candida albicans (care provoaca afte) mai eficient decat medicamentele antifungice folosite in mod obisnuit.

Coriandrul – cel mai bun remediu pentru a preveni toxiinfectiile alimentare

Uleiul de coriandru este eficient contra bacteriei campylobacter care provoaca toxiinfectii alimentare, potrivit unui studiu publicat recent in Journal Of Medical Microbiology. Carnea de pui si carnea rosie (in special carnea tocata) pot contine bacterii din clasa campylobacter, care provoaca toxiinfectii daca acea carne este coapta sau prajita in exces. Poti sa adaugi seminte pisate de coriandru (care ofera uleiul tamaduitor) pe hamburgeri sau pe preparatele din carne de pui.

Salvia – cel mai bun remediu contra schimbarilor de dispozitie si a pierderilor de memorie

Voluntarii, tineri si sanatosi, care au primit capsule cu ulei de salvie in cadrul unui studiu realizat de savantii de la Northumbria University, au spus ca starea lor de dispozitie s-a ameliorat considerabil. Intr-un studiu realizat pe persoane in varsta de cercetatorii din Australia, extractul de salvie a imbunatatit memoria si atentia. Aceasta planta inhiba descopunerea acetilcolinei, o substanta prezenta in creier care stimuleaza capacitatea de atentie si de memorare.

Cardamom – cel mai bun remediu contra ulcerelor stomacale

Daca suferi de ulcer stomacal sau daca esti predispus la aceasta boala, incercati sa adaugati cardamom in alimentele condimentate sau in budinca de orez. Cercetatorii indieni au descoperit ca uleiul de cardamom protejeaza mucoasa stomacala si impiedica aparitia ulcerelor provocate de alcool si aspirina. Ingredientul activ este nootkatone, obtinut din pastaile macinate ale acestei plante.

NapocaNews