Republicile autoproclamate de la Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, cer Guvernului de la Kiev să le garanteze dreptul de a folosi rusa ca limbă oficială, relatează RIA Novosti în pagina electronică.

„Preşedintele, Guvernul şi Verhovna Rada (Parlamentul) este necesar să adopte documente legislative care să garanteze dreptul republicilor de a folosi rusa ca limbă oficială”, se arată într-un comunicat emis de cele două „republici”.

Negocieri între Rusia, Ucraina şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), alături de reprezentanţi ai insurgenţilor proruşi din cele două regiuni, au loc luni în capitala belarusă Minsk.

Ucraina a adoptat în 2012 o lege privind politica limbii de stat care permitea regiunilor să folosească drept a doua limbă oficială limbi vorbite de peste 10% din populaţiile respective. După intrarea în vigoare a legii, 13 dintre cele 27 de regiuni ucrainene au optat pentru rusă, iar alte două regiuni pentru maghiară şi română. În februarie, Parlamentul ucrainean a abolit legea, însă, ulterior, Oleksandr Turcinov, preşedintele de atunci al ţării, i-a opus un vot de veto.

Potrivit ultimului recensământ ucrainean, aproximativ 75% din populaţia regiunii Doneţk şi aproximativ 69% din populaţia regiunii Lugansk vorbeau rusa ca „limbă maternă”, scrie RIA Novosti.

Preşedintele Petro Poroşrnko a declarat în mai multe rânduri că este necesar ca limba ucraineană să rămână singura limbă oficială în Ucraina. Însă, în opinia sa, regiunilor le poate fi permis să stabilească un statut special al limbii ruse, un lucru pe care-l consideră un compromis rezonabil, adaugă agenţia rusească de presă.

Sursa: Mediafax