Modernizarea grupului 4 şi construirea instalaţiilor de desfăşurare a grupurilor 3 şi 4 de la Termocentrala Deva vor fi realizate de compania China National Electric Engineering Construction Corporation în cadrul unui contract cu o valoare estimativă de 271 de milioane de dolari.
Chinezii de la compania Shandong vor construi în Craiova un cartier cu 35 de blocuri a câte 10 etaje pentru 35 de milioane de euro, în vreme ce China Communications Construction Ltd., una dintre cele mai mari companii de infrastructură de transport din China, aşteaptă invitaţia Guvernului României de a începe procedura de dialog competitiv pentru construirea autostrăzii Piteşti – Craiova. În schimb, o companie româno-chineză din Braşov intenţionează să exporte în această toamnă primele 5.000 de vaci în China.
Acestea sunt primele concluzii ale vizitei premierului Victor Ponta în China făcută la invitaţia omologului său Li Keqiang, care s-a aflat în noiembrie anul trecut la Bucureşti la summitul Europa de Est – China, ocazie cu care partea română şi cea chineză au decis să încerce o colaborare pe marile proiecte de infrastructură pe care vrea să le dezvolte România – în energie, infrastructură sau agricultură. În schimbul tehnologiei chinezeşti, România ar fi urmat să exporte în China mai multe produse alimentare – mii de vaci sau porci.
Proiectele nu au avansat însă cum se aştepta guvernul de la Bucureşti. Chinezii nu participă la construirea autostrăzii în parteneriat public–privat Comarnic – Braşov, nu e clar dacă vor participa cu ceva – capital sau tehnologie – la reactoarele trei şi patru de la Cernavodă sau la hidrocentrala de la Lăpuşteşti şi nu fac nicio promisiune că vor cumpăra Oltchim.
În schimb ar vrea să participle în proiecte finanţate de stat sau stabilite prin înţelegeri interguvernamentale pe motiv că legislaţia UE întârzie lucurile, după cum spune directorul puternicei companii China Communications Construction Ltd.
România are nevoie de finanţare şi de tehnologie, dar oricum ar fi, învestiţiile chineze reprezintă un transfer, o vânzare de tehnologie chinezească către România dacă proiectele sunt puse în practică. Nu este clar cum doreşte partea română să contrabalanseze această situaţie. Până la închiderea ediţiei, Guvernul nu a răspuns solicitării ZF de a preciza ce oameni de afaceri români sau şefi de companii româneşti îl însoţesc pe premier în China, în condiţiile în care el nu a avut doar întâlniri politice, ci şi cu oameni de afaceri chinezi.
Premierul Ponta a spus ieri că schimburile comerciale între cele două părţi au crescut anul trecut cu 30%, până la 4 miliarde de dolari. Dar acestea sunt major dezechilibrate. Potrivit datelor INS, România a importat anul trecut din China produse de1,96 miliarde de euro (în creştere cu 94% faţă de 2012) şi a exportat produse de 498 de milioane de euro (în creştere cu 129% faţă de 2012).
Planul de a exporta mii de capete de vite pus la punct anul trecut nu s-a materializat deocamdată.
Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.09.2014
2 Responses to “România îi oferă Chinei contracte de sute de milioane de dolari şi speră să-i vândă câteva mii de vaci”
Vad ca Tonta a dat-o acum pe grupurile 3 si 4 de la Deva!
Asta a intrat in anul mortii, nu in anul electoral!
Nu mai stie ce sa mai minta, ce sa mai promita prostimii alegatoare!
Grupurile 3 si 4 de la Cernavoda, le-a facut … praf de dat in ochii celor care inca-si mai pierd timpul, cascand gura la ce mai bate jigodia asta campii.
Si asta in conditiile in care statul roman nu trebuie sa bage o para chioara in proiectul nuclear. Trebuie numai sa fie de acord cu contractul incheiat la Vancouver, intre finantatorul chinez si constructorul canadian, pentru 3 si 4!
Da, dar stiti care-i chichirezul?
Cand construiesti un reactor nuclear, se aplica niste proceduri al dracului de stricte, lucrarile sunt urmarite la ora, iar echipamentele si materialele sunt urmarite la milimetru, nu te joci c-o instalatie nucleara!
Drept care, nu prea-i rost sa bagi mana pan' la cot, ca se da seama de fiecare capat de ata, pentru ca-i treaba de securitate nucleara, de care dam cu subsemnatul inclusiv la foruri internationale.
Pe cand la termocentrale, hidrocentrale si eoliene – trai pe vatrai, nineaca! Se poate fura ca-n codru! S-a furat si se fura, cu miliardele de euro.
De-aia nealeshii nostri de indiferent ce "culoare politica" nu se-nghesuie la investitii in 3 si 4 de la Cernavoda, ii doare pur si simplu pe unde nu-i arde soarele de chestia asta!
Cat despre exportul de vaci si porci catre China, pai avem de dat sute si sute de mii, de prin politica, administratie si bijnitza!
Am face tara asta boboc-ghiocel daca i-am trimite pe toti in China!
Si sa nu va faceti griji c-or sa faca aia indigestie, ciuciunghezul s-a invatat sa se hraneasca cu orice: caini, insecte, sobolani, tot ce zboara, merge, se taraste sau inoata poate sta pe farfuria lor!
Vacile si porcii nostri vor fi trufandale pentru ei!
PS:
Sper c-ati observat cat de politicos sunt cu posibilele animale de export: am pus "doamnele" intai si numai dup-aia am pomenit si de "domni"!