Vineri seara la Cinema Florin Piersic a avut loc Gala de Deschidere a Festivalul International de Film Comedy Cluj ediţia a VI-a.

Printre cei prezenţi la Gală s-au numărat primarul Clujului, dl. Emil Boc împreună cu soţia sa, Tudor Giurgiu – preşedintele TIFF, personalităţi din lumea cinematografică precum şi reprezentanţi ai mediului de afaceri clujean.

Boc Sotia

Invitat pe scenă dl. Emil Boc a felicitat organizatorii pentru succesul pe care l-a dobândit festivalul de-a lungul desfăşurării acestuia. Totodată a punctat şi faptul că “nu există astăzi în România un oraş care să aibă un dinamism cultural şi artistic mai mare decât municipiul nostru. Numai în aceste zile dacă ne uitam în zona centrală a Clujului vom vedea că avem un Festival internaţional de carte, un Festival naţional de literatură, TiMAF iar în această seară a început Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj. Astfel de evenimente se întâmplă în aproape fiecare lună la Cluj şi se datorează în primul rând dumneavoastră, publicului, experţilor şi voluntarilor din spatele scenelor.”

„Această ediţie înseamnă – sperăm – consolidarea poziţiei internaţionale a festivalului. E o ediţie foarte bogată, cu foarte multe surprize. Ne aşteaptă 3 zile de festival în care vom viziona 192 de filme din 38 de ţări, un spectacol de jazz combinat cu stand-up comedy, tribut Frank Sinatra, vom vedea dans contemporan, vom fi spectatorii unui spectacol de teatru şi nu în ultimul rând, alături de noi va fi marele actor Victor Rebengiuc, care va primi premiul de excelenţă al festivalului”, a declarat Horaţiu Dan, directorul festivalului.

Boguta

„Un element esenţial al oraşului îl constituie componenta calităţiii. Când spui Cluj, te referi la o componentă calitativă pe toate palierele, că vorbim de calitatea serviciilor medicale, de educaţie, şi aici avem universităţile. Ceea ce faceţi aici vine să întărească această compoenenta calitativă a municipiulu nostru. De asemenea vă invit să participaţi şi să vă implicaţi în cel mai modern complex sportiv şi de agrement pe care îl are România astăzi, care începe cu intrarea în Parcul Central, se continuă cu cazinoul, stadionul, noua sală polivalentă, care va fi inaugurată la sfârşitul lunii, şi Parcul Babeş care a fost inaugurat la sfârşitul săptămânii. Nu în ultimul rând aş vrea să salut implicarea deosebită a doi oameni în viaţa culturală a clujului: pe Tudor Giurgiu, care prin Festivalul de Film Transilvania a pus Clujul pe locul în care este locul, cu care discutăm şi despre alte proiecte precum preluarea depozitului de filme,constituirea la Cluj a unui fond de film, de asemenea anul anul viitor va fi inaugurat centrul de industrii creative, care va deschide un alt mod de dezvoltare a acestui mod artistic în municipiul nostru; m-aş referi şi la Dan Sorin, un om de afaceri care întoarce ceva către comunitate, şi poate fi un model şi pentru alţioameni de afaceri, mulţi dintre ei insuficienţi pentru ceea ce poate Clujul. Avem o infrastructură sportivă, avem şi stadion şi sală polivalentă, trebuie şi performanţă sportivă, iar pentru asta e nevoie de mediul privat. Noi ca autorităţi putem să lucrăm să punem la dispoziţie infrastructura, dar dacă nu avem ca partener mediul privat care să susţină performanţa în activităţi sportive, nu vom realiza nimic.

La fel şi în domeniul artistic, Clujul a reuşit prin mediul de afaceri, în parteneriat cu mediul de afaceri, să avem şi noi performanţe culturale. Sper ca acest model să fie molipsitor şi pentru alţii sşi să câştigăm titlul de capitală culturală europeană pentru că nu poate fi câştigat decât printr-un parteneriat al nostru al tuturor”, a adăugat Emil Boc.

În deschiderea Festivalului a fost proiectată pelicula “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom. Filmul a avut premiera oficială anul acesta la Festivalul Internațional de Film de la Toronto şi a câştigat premiul pentru cel mai bun trailer de comedie la Golden Trailer Awards 2014

Jocul actorilor (Simon Pegg, Toni Collette, Rosamund Pike, Stellan Skarsgard, Jean Reno, Veronica Ferres, Barry Atsma, Ming Zhao, Togo Igawa, Christopher Plummer) precum şi povestea, peisajele minunate, situaţiile iscate au construit un film care merită văzut chiar dacă tema a fost prezentată mult mai profund în filmul “Eat, Pray, Love”.

Hector pare să aibă viaţa perfectă. Un loc de muncă bun, o prietena uimitoare, o viaţă ordonată. Cu toate acestea, ceva pare că îi lipseşte. Deşi un psihiatru de succes, el se luptă să ofere consiliere clienţilor săi cu privire la ceea ce îi face să fie fericiţi. Astfel, el decide să călătorească în lume pentru a afla ce este fericirea. Călătoria sa îl duce la Asia, Africa şi Los Angeles şi îl aruncă într-un vârtej de experienţe. Cunoaşte fel de fel de oameni care au rolul de a-l ajuta să afle ce este cu adevărat fericirea.

Competiţia Internaţională a Festivalului Comedy Cluj ediţia a VI-a începe sâmbătă 11 octombrie ora 1800 la Cinema Flori Piersic cu lungmetrajul “Marile Unde”/ „Les grandes ondes (à l’ouest)” în regia lui Lionel Baier. Acţiunea filmului se desfăşoară în primăvara anului 1974 în Portugalia. O echipa de jurnalişti elveţieni merg în Portugalia pentru a face un reportaj despre ajutorul pe care Elveţia îl oferă acestei ţări. Ajunşi acolo trebuie să facă faţă unor situaţii neprevăzute.

Alina Maria Iuga