Echipa filmului prezentă la Festivalul International de Film Comedy Cluj formată din producătoarea Velvet Moraru, regizorul Andrei Gruzsniczki şi actorul Dorian Boguţă au susţinut duminică o conferinţă de presă cu ocazia premierei de gală a filmului la Cluj.

Întrebat despre cum a decurs şi cât a durat documentarea precum şi despre ideea filmului, regizorul Andrei Gruzsniczki a spus că povestea din film este pură ficţiune. Adevărată este povestea lui Ducu, cel care apare subliminal în film. Ideea de a spune o poveste fictivă, povestea familiei rămase în România, a părut mai interesantă tocmai pentru ca putea să surprindă mai mult viaţa trăită de marea majoritate înainte de ’89. “Documentarea a durat trei ani, trei ani şi jumătate” a mai precizat regizorul. Însă cu adevărat greu a fost refacerea decorurilor din 1984, anul acţiunii filmului şi procurarea obiectelor de decor: calculatoarele din centrul de calcul, maşinile de pe stradă, telefoanele, tocătorul de hârtie, etc. Apartamentul Elenei, din film, a fost un apartament gol care a fost decorat până la ultimul detaliu, a precizat producătoarea Velvet Moraru.

Un lucru interesant de spus despre Q.E.D. este că s-a filmat pe peliculă alb-negru. Din punct de vedere al actorilor a fost mai dificil, după cum a precizat Dorian Boguţă, actorul ce a jucat rolul lui Lucian. “Fiind pe peliculă dublele nu sunt ca pe digital”, sunt mai puţine şi e nevoie de concentrare şi atenţie mai mare pentru a nu greşi. Pentru personajul Lucian cel mai greu de ţinut minte au fost termenii matematici folosiţi în film. Însă filmarea pe peliculă alb-negru are avantajele ei pentru acest film. A putut să surprindă exact atmosfera anilor ’80, “epoca aceea avea foarte multe nuanţe de gri. Vremea aceea era gri, foarte gri, lipsită de culoare” a menţionat Velvet Moraru.

DSCN1757

Fiind prezentat la multe festivaluri de film internaţionale şi întrebat fiind cum este primit sau perceput filmul înafara României, Andrei Gruzsniczki a spus că el a remarcat că publicul filmului se înscrie în trei categorii: în prima categorie sunt occidentalii care nu au nici cea mai vagă idee despre ce viaţă se ducea în România de dinainte de 1989, în cea de-a doua categorie sunt românii plecaţi din ţară înainte de ’89, iar în a trei-a categorie sunt cei din tările fost comuniste care voiau să vadă filmul şi să poată face o comparaţie cu ce au trăit ei.

Filmarea s-a făcut în anul 2012 iar premiera mondială a avut loc în noiembrie 2013 la Festivalul de Film de la Roma unde a obţinut Premiul Special al Juriului. În România filmul a intrat în cinematografe în 10 octombrie, având o premieră de gală în Bucureşti pe 9 octombrie. După premiul obţinut anul trecut la Roma, filmul a mai fost selecţionat la alte festivaluri internaţionale. „Q.E.D.” a fost remarcat în presa internaţională pentru imagine, scenografie şi costume. Potrivit publicaţiei americane Variety, „Q.E.D.” este „excelent filmat în alb-negru” şi a reuşit „o remarcabilă recreare a epocii”.

Alina Maria Iuga