Distribuie articolul

La 24 de ore după ce a fost măcelărit și călcat în picioare de forțele de ordine sub ochii fiicei sale de 14 ani, un suporter așteaptă agitat pe holul de la Unitatea Primiri Urgențe Cluj. Diagnosticul preliminar arată contuzii cerebrale, fracturi de coaste, fracturi ale vertebrelor cervicale. Poartă un guler medical care îi imobilizează gâtul și o mâna îi arată precum lama unui ferăstrău- nu mai are nicio linie dreaptă. ”De la cum m-au călcat cu bocancii”, explică Șandor Banyai, 39 de ani, suporter al Universității Cluj și al echipei naționale. Dar mâna e ultima lui problemă medicală lăsată amintire de brutele cărora președintele Federației Române de Fotbal le-a mulțumit în prima fază pentru intervenția de pe stadion.

Au lovit cu ură, la întâmplare
Șandor Banyai urmărea meciul Ungaria- România pe stadion, alături de fiica sa de 14 ani. A văzut că oamenii în jurul său încep să o ia la fugă și a întors capul să înțeleagă ce se petrece. A apucat doar să vadă cum vine spre el o maimuță în uniformă și îl lovește peste cap. O dată, de două ori, apoi…noapte. A picat între scaune. Imaginile au fost surprinse de câteva televiziuni și fotoreporteri. Se vede clar cum omul este pus la pământ sub lovituri fără să provoace cu ceva sau fără să riposteze! Când s-a trezit era gol în jurul său. Nu are rost să mai insităm asupra scenelor de groază și doar din simplul fapt că orice încercare de rememorare a clipelor îi provoacă traume. A fost scos pe brațe din stadion și la 24 de ore după bătaie inventarierea rănilor nu s-a terminat. Contuzii craniene, coaste fracturate, vertebre din coloană rupte. Alături de el, alți suporteri bătuți fără vină în numele ordinii. Unul are 30 de copci, altul timpanul spart, o fată este cu piciorul rupt.
Organizare de rahat

”Gâgă”, cum i se spune lui Șandor Banyai, e suficient de lucid deși nu a dormit de mult: ”Totul a pornit de la organizare, cum s-au dat bilete galeriilor din țară alături de suporterii unguri? Cădeau pe noi în permanență torțe, petarde și era de așteptat că se va întâmpla ceva rău. După ce s-au aprins spiritele am început să ne aprindem și noi, la propriu, veneau torțe peste noi aruncate de unguri. Apoi au intervenit forțele de ordine și ne-au spart și ele. Eu înțeleg că pe stadioane mai intră și suporteri interziși sau puși pe scandal, dar să ajungi să bați în acest hal, fără niciun discernământ, oameni care nu fac altceva decât să privească un meci e un abuz care nu mai poate fi trecut cu vederea. Nu se mai poate ce ne fac ăștia, urlu de durere dar mai tare mă doare nedreptatea la care suntem supuși noi, suporterii. Trebuie să ne asculte și pe noi cineva când spunem că suntem victimele bătăușilor de profesie angajați să mențină ordinea, trebuie să facem ceva pentru că altfel murim toți și nimănui nu îi pasă!”, zice Șandor Banyai în așteptarea unei radiografii CT.

Ca o cruntă ironie, în 1998, pe Nepstadion, la Ungaria- România 1-1, Șandor a fost bătut, alături de mulți alți suporteri români, de forțele de ordine maghiare. Ieri a venit rândul românilor să îl bată. Până când?

Sursa: Mihai Hossu, numaiu.ro
foto: Șandor Banyai după intervenția BGS. Foto PRO SPORT