Prima statuie publică a Clujului a fost cea a legendarului cioban Donath. Aceasta e o operă barocă din anii 1740, care a stat uitată 300 de ani într-o grădină privată. Zilele acestea statuia ciobanului Donath a fost reamplasată şi restaurată, cu ajutorul municipalităţii locale, în curtea Muzeului Etnografic al Transilvaniei “Romulus Vuia”, secţia în aer liber, de pe Tăietura Turcului, în pădurea legendară Hoia. În jurul edificiului situat pe Dealul Hoia s-a creat o legendă, care a fost interpretată mult timp ca şi motivul principal pentru care a fost construită statuia. Donath, un cioban din Baciu, care îşi păştea oile pe dealul Hoia, ar fi salvat Clujul de un atac turcesc, avertizându-i pe locuitorii urbei că urmează să fie atacaţi, pe la 1660.

Donath3

Din noroc, un ciobanul care păstorea turma în apropiere, lângă Pădurea Hoia a observat manevrele turcilor care au început să taie dealul argilos şi roşiatic ce lega pădurea de dealurile Cetăţuiei şi şi-a dat seama că oraşul era în pericol. Asemeni eroului de la Marathon, a fugit într-un suflet să ducă vestea clujenilor, după care din cauza emoţiei şi a efortului a murit subit. Clujenii, însă, au atacat oastea turcească şi au reuşit să salveze oraşul. Drept recunoştiinţă pentru sacrificiul făcut de Donath, clujenii i-au ridicat o statuie pe la 1735/1740, conform cercetătorului Nicolae Sabău, pe coasta cu vii a dealului Cetăţuii, acolo unde acesta obişnuia să-şi ducă oile la păscut. Statuia este o superbă operă de artă în stil baroc care a fost recent restaurată de specialişti.

Donat4

Legenda mai spune că de atunci, în fiecare noapte omul de piatră Donath coboară pentru a se convinge că oraşul este în siguranţă. Îşi umple ulciorul cu apă din Someş şi se reîntoarce la locul lui de veghe.Unii istorici clujeni susţin că Donath era român, deoarece păstorii şi ciobanii, care alimentau cu lapte şi brânză cetatea Cluj făceau parte din etnia majoritară a Ardealului.

muzeu

În legătură cu această reamplasare şi restaurare a statuii ciobanului Donath, cunoscutul istoric clujean Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei „Romulus Vuia” a declarat pentru NapocaNews: „Atunci cand am propus amplasarea statuii lui Donath la intrarea in Parcul Etnografic, de pe Taietura Turcului, am avut in vedere doua argumente importante: aceasta locatie se afla in legatura cu legenda ciobanului Donat (Donath), care pare sa fie mai importanta pentru clujeni decat istoria reala a statuii; noul amplasament asigura acestui monument atat vizibilitate, cat si protectie, intr-un loc nu foarte indepartat de cel initial.As mai adauga ceva: aceasta statuie nu a fost creata pentru a fi expusa pe una dintre strazile sau intr-una dintre pietele orasului. Statuia a fost gandita pentru un spatiu aproape etnografic, asa cum erau pe atunci viile Clujului. Noi vom avea grija sa oferim statuii lui Donath un cadru adecvat.”

 

NapocaNews