Candidatul (PPMT) la Președinție, Szilagyi Zsolt, a afirmat joi, într-o conferință de presă la Cluj pentru lansarea programului său electoral, că propune ca România să devină o Transilvanie mai extinsă și că e necesară federalizarea țării.

El a menționat că programul său electoral, intitulat chiar ‘Transilvanizarea României’, se bazează nu numai pe voturile maghiarilor, ci și pe votul celorlalți locuitori ai Transilvaniei.

‘Când spunem transilvanizarea României ne gândim la extinderea națională a acelor valori care caracterizează în sens pozitiv Transilvania: toleranța, diversitatea, eficiența, corectitudinea, respectul față de celălalt, propagarea ideii europene etc. Vrem, deci, ca România să devină mai degrabă o Transilvanie extinsă, România să fie transilvanizată (…) Pornesc în această campanie cu ideea de a mobiliza transilvănenii și maghiarii, nu mă bazez numai pe votul maghiarilor, mă bazez pe votul tuturor ardelenilor care doresc o reprezentare a interesului Ardealului, care cred că transilvanizarea României poate ajuta nu numai regiunea noastră, ci și întreaga țară’, a subliniat Szilagyi Zsolt.

El a mai spus că în pentru federalizarea României se poate merge pe exemplele reușite din Europa. ‘Suntem poate singurul partid și candidat regional și regionalist în această cursă (…) Noi ne simțim nu numai maghiari, ci și ardeleni și Ardealul, Transilvania, este patria noastră comună și identitatea noastră se leagă în aceeași măsură de această regiune europeană (…) Vrem ca regionalismul, pe principiul federalismului modern european și axându-ne pe practicile pozitive ale regionalismului și federalismului european, să fie o busolă și pentru elita politică din România. Credem că exemplul Austriei, Germaniei, Elveției sau Belgiei sunt demne de urmat’, a completat Szilagyi Zsolt.

Potrivit acestuia, proiectul său de federalizare este o idee transetnică. ‘România a fost până acum un stat centralizat și corupt. Suntem victimele acestui centralism și corupției împreună, indiferent de limba maternă. Transilvania, în concepția noastră, merită mai mult și merită parteneriatul strategic dintre națiunile care trăiesc în Transilvania. Regionalismul și federalismul pentru maghiarii din Transilvania este un proiect, este o idee transetnică, este o idee transetnică care necesită solidaritatea românilor, maghiarilor și a tuturor națiilor care trăiesc aici, fiindcă dacă Transilvania devine mai bogată, mai confortabilă, mai bună, atunci țara devine mai bună, mai confortabilă și mai bogată. Vrem, deci, din punct de vedere administrativ-financiar, ca regiunile istorice să aibă puterea decizională, vrem ca această putere să fie susținută și de un federalism fiscal, și anume majoritatea banilor, a taxelor, să rămână în regiunea în care au fost produse’, a punctat Szilagyi Zsolt.

În cadrul conferinței de presă, susținută alături de președintele PPMT, Toro T. Tibor, Szilagyi Zsolt a prezentat și mesajul pe care l-a primit din partea președintelui Alianței Liberale Europene (ALE), Francois Alfonsi, potrivit căruia candidatul PPMT este singurul cu un proiect credibil pentru țara sa.

‘Dintre cei 14 candidați aflați în competiție pentru a deveni noul președinte al României, Zsolt este singurul care are un proiect credibil pentru viitorul țării sale. El este singurul care cere ca regiunile să fie respectate, singurul care cere introducerea federalismului în România, singurul care solicită, cu adevărat, autonomia. Secuii și maghiarii se luptă, în România, pentru autonomia lor teritorială și culturală. Îi urez lui Zsolt mult succes pentru ca România să se transforme într-o federație pregătită să răspundă nevoilor tuturor cetățenilor României, inclusiv ale transilvănenilor și ale secuilor’, se arată în mesajul președintelui ALE.

Sursa: AGERPRES (A — autor: Marius Septimiu Avram, editor: Marius Frățilă), Foto: (c) Eugenia PASCA