Preoţii au fost îndemnaţi să-i sfătuiască pe enoriaşi cum să voteze atât în primul tur, cât şi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. Este vorba despre clericii din Cluj, care ar fi primit o circulară din partea Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, cu indicaţiile pentru credincioşi, citează TVR.

Potrivit sursei citate, preoţii urmau să-i sfătuiască pe enoriaşi să voteze candidatul „creştin, ortodox, român”. Pentru a verifica acest lucru, jurnaliştii de la TVR Cluj au sunat la mai mulţi preoţi, pretinzând că sunt de la Centrul Eparhial, şi i-au întrebat dacă au primit circulara respectivă.

Discuţie:

Reporter: De la Biroul Centru Eparhial vă sun. Vreau să vă întreb dacă aţi primit circulara de la Înaltul şi ştiţi ce trebuie să le spuneţi la oameni despre turul doi.

Preot: Da, da! Am primit, am primit.

R: Şi e în regulă? Ştiţi cum trebuie să le spuneţi?

P: Da, da.

R: Vă rog să repetaţi ca să fiu sigur că este în regulă.

P: Acuma nu am în faţă, dar ştiu ce trebuie să spun.

R: Ce ţineţi minte?

P: În ideea că oamenii trebuie să meargă din nou la vot. Că trebuie să alegem un preşedinte creştin ortodox, român…din ce am înteles eu.

Pe de altă parte, reprezentanţii Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului au respins acuzaţiile. ”Mitropolia nu a trimis un astfel de document şi le sugerează preoţilor să nu susţină vreun candidat în biserică”, a spus ÎPS Andrei, potrivit sursei citate.