Dizidentul anticomunist clujean Iulius Filip a primit Crucea de Comandor al Ordinului de Merit al Republicii Polone din partea ambasadorul Poloniei in Romania, Marek Szczygiel într-o ceremonie oficială desfăşurată în Sala de Sticlă a Primariei Cluj-Napoca.
DSC_1348

Distinctia i-a fost acordată acordata ca urmare a contributiei si a devotamentul aratat in sprijinirea schimbarilor democratice în Polonia. Cu ocazia ceremoniei, de vineri, 13:00, din Sala de Sticla a Primariei, clujenii au aflat despre lupta tânărului muncitor de la Atelierele CFR 16 Februarie Cluj.
DSC_1350
In 1981, Iulius Filip, a trimis o scrisoare de sprijin Congresului Solidaritatii cu mesajul „Dorim succes deplin primului congres al unui sindicat liber din tarile socialiste”, semnata de „muncitorul roman Iulius Filip, Atelierele CFR 16 Februarie Cluj”. Scrisoarea sa a ajuns la destinatar si in 28 septembrie 1981 a fost citita in plenul congresului Solidaritatii, urmand sa fie ulterior preluata de marile agentii de presa si de Radio Europa Libera.
DSC_1351
Din acel moment, viata lui s-a schimbat. In prima etapa a anchetei, a fost acuzat de Securitate de „pactizare cu fortele contra-revolutionare din Polonia”. In cea de-a doua etapa, in baza ziarului francez Le Monde si a difuzarii la Europa Libera a mesajului sau, a fost incadrat de catre tribunalele militare din Cluj si din Bucuresti la infractiunea de propaganda impotriva oranduirii socialiste. In consecinta, a petrecut urmatorii cinci ani si patru luni in inchisorile din Cluj, Bucuresti, Jilava si Aiud.

In 1987, la eliberarea sa din inchisoare, pentru ca a refuzat semnarea declaratiei „Ma angajez sa nu mai intreprind actiuni impotriva oranduirii socialiste”, Filip a fost obligat sa lucreze pe santierul Zlatna, din judetul Alba, timp de un an si doua luni. In mai 1988, a trimis o scrisoare formulata impreuna cu alti detinuti politici catre participantii intalnirii de la Viena a Conferintei privind Securitatea si Cooperarea in Europa.
DSC_1352
In aceasta scrisoare se cerea inlaturarea de la putere a lui Nicolae Ceausescu si democratizarea Romaniei. Cele 13 reforme prevazute in scrisoare au fost aplicate in intregime in decembrie 1989 – ianuarie 1990. Pentru aceasta scrisoare, este anchetat si torturat timp de cinci zile de catre Securitate.
In cele din urma, Filip paraseste Romania, urmand sa petreaca 8 ani in Statele Unite ale Americii. Reintors in tara, a continuat demascarea abuzurilor facute de catre regimul comunist.
DSC_1353
Primarul Emil Boc l-a felicitat personal pe Iuliu Filip, dizident anticomunist clujean, şi a cerut tinerilor să-i înveţe din viaţa sa de luptă pentru libertate într-o perioadă când pentru o vorbă împotriva comunismului erai bătut la Securitate şi închis mulţi ani în puşcărie.

NapocaNews