Am primit, şi am citit stupefiaţi, de la o asociaţie românească din Austria un comunicat din partea cunoscutei organizaţii FADERE – Federaţia asociaţiilor de români din Europa – condusă de omul de afaceri Daniel Tecu (foto), care doreşte să facă bani pe seama statului român pentru fiecare român care nu a reuşit să voteze în Diaspora. FADERE este o federaţie care a cuprins acum câţiva ani peste 185 de asociaţii româneşti din Europa şi astăzi mai are doar circa 100 de organizaţii, datorită implicării în acţiuni politice în favoarea preşedintelui Traian Băsescu.

FADERE, Federaţia asociaţiilor de români din Europa pregăteşte o plângere penală împotriva tuturor diplomaţilor care prin gesturi si actiuni au ingreunat votul pentru românii din diaspora. Se va face plangere penală tuturor acelora care au „ascuns” ştampile de vot pentru mai mult timp în ziua votului, au mers la cozile de români formate pentru a vota si i-au rugat să plece acasa pentru ca nu vor mai avea timp sa voteze, si tuturor acelora care si-au permis să închidă portile sectiilor de vot inainte cu 10 sau 15 minute. FADERE va depune plîngere penală şi împotriva foştilor Ministrii de Externe, domnul Titus Corlăţean si Teodor Melescanu pentru refuzul înfiinţării de secţii în locurile cu comunitati mari de români din diaspora. De asemenea se va face plângere penală împotriva Prim Ministrului, Victor Ponta, pentru neglijenta in serviciu, avandu-se în vedere că în data de 2 noiembrie, foarte multi români din afara ţării nu au putut vota, iar domnia sa nu a dat Ordonanţa de Guvern pentru a instala mai multe secţii de vot in diaspora.

Pe lângă aceste demersuri FADERE vine cu o iniţiativă mai mult decât ciudată. Conducerea asociaţiei vrea să deschidă şi un proces civil în care să ceară Guvernului României daune de 1000 euro pentru fiecare român din diaspora care nu a putut vota la Alegerile Prezidentiale din 2014. Banii câştigaţi vor fi folosiţi pentru proiecte sociale destinate românilor din afara ţării. În traducere liberă asta înseamnă că românii plătitori de taxe şi impozite din ţară, dacă Guvernul pierde procesul, vor trebui să plătească către FADERE daune de milioane de euro pe fiecare român din Diaspora care nu a reuşit să voteze la alegerile prezidenţiale. Nu înţelegem de ce FADERE nu a dat în judecată statul român şi în 2009 când s-au format aceleaşi cozi la ambasadele şi consulatele din Europa şi să ceară bani de la românii din ţară, loviţi crunt şi sărăciţi de criza economică. Se pare că unii oameni din Diaspora au găsit soluţii ingenioase de a face bani pe seama statului român şi a românilor care au avut curajul să rămână în ţară.

NapocaNews, Foto: Zaman.ro