„ Noi românii din această zonă suntem grăniceri ai naţiei române, de astăzi, aici, la izvoarele Mureşului şi ale Oltului” IPS Ioan Selejan, episcop al Harghitei şi Covasnei

Se apropie cu paşi rapizi 1 Decembrie, zi în care cu mic cu mare sărbătorim Ziua Naţională a României, ziua în care noi românii trăim, simţim în adâncul sufletelor noastre mândria, demnitatea şi onoarea de a fi Români, de a fi urmaşi ai dacilor şi a romanilor, ceea ce pentru unii e mai presus de orice.

Alba-Iulia, ca în fiecare an, se va îmbrăca în haine de sărbătoare, Bucureştiul, Iaşul, Clujul, Braşovul şi celelalte oraşe mari ale României vor auzi Fanfara Militară şi vor simţi vibratiile defilării Armatei Române…ceva normal până acum dar mai ales că ziua se va încheia prin concerte şi focuri de artificii.

În acest moment mă întreb urmatorul lucru: Cum vor sărbători romanii din judeţele Harghita şi Covasna această Sfântă Zi? Pentru că trebuie să fim realişti, să recunoaştem şi să luam atitudine!

În acea zonă din inima ţării în fiecare an dar şi în fiecare zi fraţii noştrii sunt supuşi unui proces de maghiarizare forţat, sunt uitaţi de către autorităti dar nu de către unii tineri care cunosc istoria şi se implică în salvarea culturii şi identităţii nationale din acea zonă, iar în fiecare an se mobilizează si merg pentru a sărbători Ziua Naţională împreună cu romanii din inima ţării.

Voi cei din judeţele Vaslui, Iaşi, Bacău şi Galaţi, citind acest articol vă veţi întreba „ce treabă avem noi cu cei din Harghita şi Covasna?” Eu spun că avem pentru că şi ei la fel ca şi noi sunt Români, fraţii noştrii iar luni de 1 Decembrie amintiţivă de ei, gândiţi-vă la ei pentru în aceşti oameni putem vedea onoarea, demnitatea de român, lupta pentru Identitatea Naţională din Inima României.

Andrei-Lucian Anton