Preoţii ardeleni au inceput să lucreze la canonizarea Parintelui Arsenie Boca, scrie Lumea Credinţei. Teologii susţin că au fost de atâtea ori zvonuri false privind canonizarea duhovnicului, încât, în ultimii ani acest subiect a devenit tabu în rândul preoţilor. Pe 28 noiembrie se împlinesc 25 de ani de la moartea Părintelui Arsenie Boca.

„În urmă cu câteva zile I.P.S. Dr. Laurenţiu Streza mi-a mărturisit, într-un contex particular, în faţa a trei martori, că are această dorinţă de a contribui decisiv la canonizarea Părintelui Arsenie. “Mă voi bucura foarte mult să împlinesc acest vis, mai ales că eu l-am cunoscut şi personal.”- a spus Mitropolitul Ardealului

Până acum tema canonizării era un tabu. Admiratorii părintelui exagerau puţin cerând uneori chiar puţin prea zgomotos canonizarea sa. Ba mai mult, unii dintre ei, luaţi de un val pietist au dat şi câteva date “certe” privind trecerea în calendar a marelui duhovnic. Vorbe aruncate în ochii celor simplii, bine intenţionaţi şi creduli. Astfel că, în acest context, canonizarea a fost de fapt mult întârziată, tocmai pentru a nu se întuneca autoritatea Sfântului Sinod, singurul for cu putere harică investit de Dumnezeu să canonizeze pe cei sfinţi.

Ori, pentru o canonizare e nevoie de câteva etape concrete din punct de vedere dogmatic şi pragmatic. Se face propunerea canonizării, se instituie o comisie care să strângă dovezile pentru canonizare, au lco câteva şedinţe ale acestei comisii la intervale variabile de timp etc. Ei bine, toate aceste etape de muncă canonică nu au existat până acum. De unde tragem concluzia logică că oamenii s-au grăbit în a face afirmaţii gratuite despre timpul canonizării părintelui.

Ţin minte că un tinerel din Sibiu, altfel evlavios şi plin de râvnă duhovnicească a răspândit în oraş zvonul că “sâmbătă va avea loc canonizarea părintelui”. Fără să se gândească la modul în care se poate face acest lucru, credincioasele din Sibiu au început a face la rândul lor anunţuri publicitare şi planuri despre prezenţa lor la Prislop, bucurându-se că “în sfârşit a venit ziua dreptăţii”. O nerozie care seamănă a ispită şi a mod bolnăvicios de a percepe autoritatea bisericească.

Vreau să mai adaug un lucru, tocmai datorită acestui val de entuziasm ilogic, Prislopul şi Preasfinţitul Daniel au trebuit să fie adeseori destul de duri cu oamenii, probabil, e o părere personală, pentru că, la rândul lor dânşii au fost traşi la răspundere ce cei mai mari ca fiind responsabili pentru acest fior colectiv. Ce o fi fost în sufletul preasfinţitului numai Dumnezeu ştie. În orice caz, el este primul care a echilibrat până la urmă lucrurile din acest punct de vedere, explicându-le adeseori oamenilor că ascultarea şi echilibrul trebuie să primeze în ortodoxie.

M-aş bucura dacă colegii mei de pe site şi cei de la Lumea Credinţei vor declanşa un forum public despre modul canonic, raţional şi dogmatic în care trebuie canonizat Părintele Arsenie Bocă. Vă aştept să-mi oferiţi idei despre modul cum ar trebui să decurgă această dezbatere pe internet. Vă cer să vă implicaţi, să trimiteţi articole şi argumente legate de sfinţenia Părintelui Arsenie. Apelez şi la Părintele Marius Matei să ne unim forţele, să facem un front comun şi să fie hotărât în a mă sprijini în cadrul acestui demers. Deasemenea cer să se ia imediat legătura cu Prislopul şi să susţinem în mod organizat proiectul de canonizare al Părintelui Arsenie.

Pr.  Cătălin Dumitrean(Sibiu)”

Solicitările preoţilor  şi a credincioşilor ortodocşi pentru canonizarea părintelui Arsenie Boca vor găsi, poate, ecou în rândul Sfântului Sinod în zilele următoare.

NapocaNews