Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat astăzi că UDMR nu îl susţine pe Klaus Iohannis în turul doi al alegerilor prezidenţiale, după ce acesta nu a iniţiat negocieri cu maghiarii şi a declarat că este împotriva autonomiei teritoriale.

Kelemen Hunor a precizat că Victor Ponta şi-a ţinut promisiunea de a coopta UDMR la guvernare după câştigarea alegerilor şi că maghiarii au încheiat un protocol de colaboare cu acesta până în 2016, a cărui puncte nu au fost încă atinse în totalitate.

Liderul UDMR consideră că maghiarii s-au înţeles bine şi cu Tăriceanu, în mandatul său de premier.

Totuşi, preşedintele UDMR a mai spus că nu este de acord ca PRM să fie cooptat la guvernare, însă a menţionat că Vadim Tudor a semnat de fapt un acord de colabotare cu UNPR, nu cu Victor Ponta deşi respectivul acord era pentru susţinerea candidatului PSD.

Kelemen a concluzionat în final că UDMR a avut de ales între a susţine PSD-ul şi a lăsa maghiarii să voteze după cum le dictează conştiinţa, însă introducerea lui Corneliu Vadim Tudor în ecuaţie le-ar fi îngreunat decizia. Deci, în ciuda faptului că în mod categoric nu îl susţin pe Klaus Iohannis în turul al doilea, UDMR-iştii recomandă maghiarilor să voteze cum doresc. Care să fie oare a doua variantă?

Ce am adoptat, cu majoritate a voturilor şi o singură abţinere, să recomandăm alegătorilor noştri să voteze conform propriilor convingeri, suntem convinşi că avem un electorat matur, ştie să voteze astfel încât interesele comunităţii maghiare să nu fie lezate”, a afirmat Kelemen Hunor.