Miercuri au avut loc mai multe percheziţii în Republica Moldova care îi vizau pe “antifasciştii” ruşi care plănuiau, conform autorităţilor de la Chişinău, atentate după alegerile parlamentare de duminică din cel de al doilea stat românesc. Au fost descoperite arme de foc şi explozibili, precum şi alte materiale de natură militară, planuri ale unor instituţii şi sume mari de bani. Mai multe persoane au fost reţinute.

Nu numai extremiştii de stânga au fost vizaţi de poliţiştii basarabeni. În cadrul operaţiunii de amploare de miercuri au fost percheziţionate şi locuinţele mai multor membri ai unor organizaţii naţionaliste ruseşti, active în R.Moldova şi acuzate de “extremism”. Potrivit procurorilor citaţi de televiziunea Publika, este vorba despre organizații precum “Scutul Social”, “Restruct Moldova”, “Russkii Leghion”, “Noua Legiune”, dar şi altele. Acestea aveau ca scop “diferenţierea şi dezbinarea naţională, etnică şi rasială”.

După ultimele informaţii primite la redacţie, percheziţii au avut loc şi la câţiva activişti români, adepţi ai unirii celor două state. Unul dintre aceştia este Cristian Roșca, membru al Partidului Național Liberal, singura formaţiune politică din Republica Moldova care şi-a înscris în statut mesajul unionist. Tânărul este şi militant în Garda Naționalistă, o organizaţie umbrelă creată în 13 septembrie 2014 pentru mai multe mişcări şi grupări identitare româneşti din Basarabia. Garda reuneşte de la suporteri ai cluburilor de fotbal, simpatizanţi ai Mişcării Legionare şi până la sportivi de performanţă, foşti militari şi veterani ai războiului din Transnistria.

“M-a telefonat mama și m-a anunțat despre percheziții, în acel moment nu eram acasă. Procurorii mi-au confiscat calculatorul, cărți, cum ar fi Carte pentru Legionari de Corneliu Zelea Codreanu, dar și stegurile cu simbolistica Gărzii Naționale și unul cu crucea celtică. Mamei i-au zis că sunt suspectat de extremism și de descriminarea romilor și evreilor. Aștept de mai bine de o oră la procuratură ca să fiu audiat, nimeni nu zice nimic despre ce și cum. Știu că a fost reținut unul din cunoscuții mei, Stas Ghibadulin, care face parte din Scutul Social, organizație neînregistrată care se ocupă cu depistarea pedofililor. Ghibadulin a fost dus la Inspectoratul de Poliție de pe strada Tighina 6. Despre alți membri ai Gărzii Naționale și ai Scutului Social nu cunosc nimic”, a spus Roșca jurnaliştilor moldoveni.

Sursa:FrontPress.ro

199 256 428 522 622 720 818 917 1015 1122 1218 1317 1415 1514 1613 1711 1811 1910